DEFORESTACIJA TROPSKIH ŠUMA: EU je odgovorna za 16 posto „krčenja šuma zbog izvoza“

Kohlbach / KBE Bioenergie

Uvoz zemalja Europske unije tijekom 2017. godine bio je odgovoran za 16 posto deforestacije koja se povezuje s međunarodnom trgovinom, što EU svrstava na drugo mjesto u svijetu po odgovornosti za “krčenje šuma zbog uvoza” nakon Kine, objavio je WWF. EU je, prema podacima WWF-a, 2017. neizravno pridonio nestanku 203.000 hektara tropskih šuma pretvorenih u poljoprivredna zemljišta.

Ta je brojka ekvivalentna 116 milijuna tona CO2, odnosno ukupnoj emisiji stakleničkih plinova koje je Belgija emitirala iste godine, stoji u izvješću koje je nastalo na temelju detaljne analize satelitskih snimaka te poljoprivrednih i komercijalnih statističkih podataka.

Sveukupno je međunarodna trgovina poljoprivrednim proizvodima u 2017. godini rezultirala krčenjem 1.3 milijuna hektara tropskih šuma i emisijom 740 milijuna tona CO2. Kineski je uvoz odgovoran za 24 posto krčenja šuma u svijetu, a utjecaj je puno manji kada su posrijedi uvozi zemalja poput Indije (9%), Sjedinjenih Država (7%) i Japana (5%), prenijela je Hina.

Comments are closed.