ODRŽAN SASTANAK PREDSTAVNIKA DRVNE INDUSTRIJE S MINISTROM HORVATOM: Teme obnove potresom stradalih područja

Kohlbach / KBE Bioenergie

Nastavno na otklanjanje šteta od posljedica nedavnog razornog potresa na Banovini, kao i oko uključivanja u obnovu stradalih objekata uslijed potresa u Zagrebu, Hrvatski drvni klaster je organizirao sastanak s ministrom Darkom Horvatom u Ministarstvu prostornog uređenja, graditeljstva i državne imovine, a isti se održao 18.siječnja 2021.

Ispred drvoprerađivačkog sektora su Nikolina Babić, članica UO HGK te tvrtke Pana, Stjepan Vojinić, predsjednik Hrvatskog drvnog klastera i direktor tvrtke Bjelin d.o.o. te Nikola Požgaj, direktor Požgaj grupe i Denis Fudurić, predsjednik NO Finvestcorpa iznijeli konkretne prijedloge za veće korištenje drva i drvnih proizvoda u obnovi stradalih područja. Također, Davor Zec, predsjednik hrvatske udruge za biomasu CROBIOM je iznio prijedlog za veće korištenje drvnih goriva u navedenim objektima, kao i općenito u javnim objektima u RH.

Osim konstrukcijske izvedbe, domaća industrija raspolaže značajnim kapacitetom opremanja objekata koji će tijekom obnove biti izvedeni u nekoj drugoj izvedbi, posebno u segmentu drvenih podova, prozora, vrata, namještaja, drvnih goriva i opreme za grijanje. Treba spomenuti kako su drvni proizvodi od strane Europske komisije označeni kao vrlo pogodni zbog ekološkog, održivog i niskougljičnog učinka te su uključeni u niz EU politika, od kružne ekonomije do Green Deala.

Ministar Darko Horvat je iznio stajališta vezano uz rokove i procjene broja objekata te uzeo u obzir iznesene činjenice kako je gradnja drvom pogodna za brzu, modularnu i protupotresnu gradnju, ali kako je potrebno uložiti pozornost na definiranje mogućih kapaciteta i rokova, te osiguravanja certifikata i jamstava.

Predstavnici Hrvatskog drvnog klastera su ranije održali sastanak s predstavnicima Sveučilišta u Zagrebu – Arhitektonskog fakulteta u cilju artikuliranja zajedničkih polazišta pri projektiranju i obnovi potresom stradalih područja u Zagrebu i Banovini, a naredni sastanak s ciljem izrade konkretnih specifikacija tehničkih karakteristika projektiranja održat će se sutra, također na Arhitektonskom fakultetu.

Comments are closed.