NOVO STRATEŠKO PARTNERSTVO: Četiri EU članice osnovale skupinu za zaštitu interesa šumarske industrije

Kohlbach / KBE Bioenergie

Austrija, Finska, Slovenija i Švedska formirale su neformalno strateško partnerstvo „Za šumu“ unutar Europske unije s ciljem zajedničke zaštite interesa svojih šuma i na šumi baziranih industrija. Tako će glavni ciljevi biti će blokiranje inicijativa temeljenih na „lažnim ili neznanstvenim činjenicama“, kao i unaprjeđenje „razumnog i održivog” zakonodavstva.

Prilikom predstavljanja novoosnovane skupine finski ministar poljoprivrede i šumarstva Antti Kurvinen kazao je kako je „iznimno problematično“ što u Bruxellesu postoji vrlo malo stručnjaka za temu šumarstva. „EU mora imati veću stručnost vezanu uz teme drva, rasta šuma i povezane industrije, kako bismo spriječili daljnje napredovanje inicijativa koje se temelje na pogrešnim činjenicama“, kazao je.

Naglasio je i kako je pogreška gledati na šumarstvo isključivo kroz prizmu klime i okoliša. „Treba imati na umu i pitanja konkurentnosti i zapošljavanja jer se klimatska kriza ne može riješiti bez uspješne europske šumarske industrije“, rekao je Kurvinen. Također je istaknuo važnost zadržavanja šumarske politike u sferama nacionalnog odlučivanja „na način naveden u Ugovoru o EU“.

Comments are closed.