JAPANSKA INOVACIJA: ForestBank je novi materijal nastao od „bezvrijednih“ šumskih ostataka

Japanski dizajner Yuma Kano stvorio je inovativni materijal izrađen od šumskog i drvnog otpada koji se može koristiti za dizajn namještaja, a karakteriziraju ga zanimljivi površinski uzorci. Nazvan ForestBank, novi materijal napravljen je od malih stabala, lišća, kore, sjemena, zemlje i drugih ostataka koji se smatraju bezvrijednim za izgradnju ili izradu namještaja. Ovaj drveni otpad pomiješan je s reaktivnom mineralnom bazom i akrilnom smolom na bazi vode koja ne koristi organska otapala ili hlapljive organske spojeve.

Foto: Shot by Kusk

Uzorci mogu varirati ovisno o kutu i dubini reza, kao i o promjeni godišnjih doba i stanju šume u vrijeme sječe. Na primjer, karakteristične žute i zelene boje u ForestBanku stvarne su boje drveća, dok se zeleno lišće korišteno u mješavini može promijeniti u narančasto ili smeđe, ovisno o godišnjem dobu.

Zemlja sa šumskog tla može se koristiti za dodavanje smeđe i crne boje. Također, različite vrste drva imaju različite boje, što se također odražava na konačni izgled ForestBanka.

“Promatrajući sveprisutnu prirodu drva iz drugog kuta i pronalazeći novu vrijednost, pronađen je novi materijal koji kondenzira cijelu šumu”, kaže Kano.

Foto: Shot by Kusk

Dizajner kaže da se ForestBank može koristiti za izradu namještaja i interijera korištenjem uobičajenih alata i tehnika za obradu drva. Kanoova inovacija nije ograničena samo na šumski otpad, već se ForestBank može napraviti i od otpada koji ostane nakon rezidbe drveća ili čak od drvnog otpada iz pilana te se na taj način stvaraju originalni uzorci koji pričaju jedinstvenu priču.

Comments are closed.