NOVA AKVIZICIJA: Pervanovo preuzima požeški Spin Valis

Grupacija Pervanovo, u čijem sastavu se nalaze društva Bjelin Industries u Hrvatskoj i Välinge Group u Švedskoj, potpisala je putem svoga društva kćeri Välinge Croatia ugovor o stjecanju kontrolnog paketa dionica hrvatskog društva za proizvodnju namještaja Spin Valis. Završetak transakcije očekuje se nakon odobrenja Agencije za zaštitu tržišnog natjecanja (AZTN).

Takvo preuzimanje grupaciji Pervanovo omogućava brže postizanje internih ciljeva proizvodnje namještaja koji upotrebljava Välingeovu klik-tehnologiju i prije nego što je to prvobitno planirano. Istovremeno, Spin Valisu omogućava da proizvodnju još više koncentrira u finalne proizvode najvišeg stupnja dodane vrijednosti.

Spin Valis je jedan od najvećih hrvatskih proizvođača masivnog namještaja s dugogodišnjom tradicijom. Proizvodnja također uključuje proizvodnju elemenata, lijepljenih ploča, briketa i proizvodnju električne i toplinske energije dobivene iz biomase te solarnih panela. Spin Valis trenutno ima 420 zaposlenih, a sjedište tvrtke je u Požegi. 

„S ponosom objavljujemo da smo uspješno zaključili svoje peto preuzimanje u Hrvatskoj. Na svim preuzetim lokacijama izvršena su velika ulaganja u novu tehnologiju, zgrade i strojeve. S novim proizvodnim pogonom u Ogulinu, gdje gradimo najveću tvornicu drvenih podova u Europi, naša hrvatska grupacija sada je visokoučinkovita i konkurentna, osobito kada je riječ o segmentu drvenih podova u hrastu.

Spin Valis i ostala hrvatska društva u našoj grupaciji vrlo su profitabilna. Nastavit ćemo ulaganja u Spin Valis s ciljem da se on razvije u jednog od vodećih proizvođača namještaja u Europi. Uvest ćemo Välingeovu jedinstvenu i visokosofisticiranu tehnologiju klik-namještaja u velikom opsegu i koordinirati preradu drva s ostalim društvima iz naše grupacije u Ogulinu, Bjelovaru, Vinkovcima i Otoku”, izjavio je Darko Pervan, vlasnik i glavni direktor društva Pervanovo Invest AB.

„Preuzimanje društva Spin Valis značajno će povećati našu proizvodnju i prodaju, a broj zaposlenih povećat će se na ukupno 2.300. Svojim smo investicijama u Hrvatskoj do sada omogućili stotine novih radnih mjesta i svi su naši pogoni vrlo moderni i učinkoviti. Koordinacija proizvodnje i prodaje znatno će povećati profitabilnost, osobito kada je riječ o hrastovim proizvodima kao što su masivni namještaj, troslojni parket, masivni parket, lamele, furnir, elementi, lijepljene ploče, pelet i briket. Na europskom tržištu hrastovih proizvoda već držimo snažnu poziciju, a ona će još više ojačati kada naše nove investicije u proizvodnju drvenih podnih obloga Woodura te u nove proizvodne kapacitete furnira u Bjelin Spačvi i Bjelin Otoku tijekom 2023. i 2024. postanu operativne. Također važno je istaknuti da akvizicijom Spin Valisa snažno ulazimo i u proizvodnju zelene električne i toplinske energije koja će dodatno doprinijeti održivosti naših proizvoda”, izjavio je Stjepan Vojinić, glavni direktor društva Bjelin Industries.

„Cilj nam je komercijalizirati svoje patentirane tehnologije vlastitom proizvodnjom i prodajom. Vjerujemo da možemo uvelike proširiti proizvodnju namještaja društva Spin Valis uvođenjem Välingeove tehnologije klik-namještaja. Vlastita proizvodnja klik-namještaja ojačat će naše kapacitete istraživanja i razvoja te otvoriti tržište za novu primjenu klik-namještaja. Vjerujemo da naše međunarodno prodajno osoblje i naša internetska prodaja mogu uvelike doprinijeti porastu prodaje namještaja društva Spin Valis. Osim nove proizvodnje podova visokog kapaciteta na temelju tehnologije Woodura u Ogulinu, planiramo investirati i u novu tvornicu pločastog materijala koja će našu buduću proizvodnju podova i namještaja učiniti još integriranijom i isplativijom”, izjavio je Niclas Håkansson, glavni direktor Välingea.

Članovi Uprave i Nadzornog odbora Spin Valisa također su izuzetno zadovoljni ishodom procesa.

„Sve ove godine vodili smo Spin Valis s velikom dozom odgovornosti i pažnje. Investirali smo puno, modernizirali proizvodnju, unaprjeđivali poslovne procese i ulagali puno u edukaciju zaposlenika. Naša generacija je sada na prirodnom odlasku i izuzetno nam je drago što će Spin Valis u sljedećoj fazi razvoja biti članica izvrsne grupacije Pervanovo, unutar koje se Društvu otvaraju nove perspektive“, izjavio je predsjednik Uprave Spin Valisa Marko Žmire.

„Sa zadovoljstvom možemo reći da je ključni cilj procesa našega izlaska iz vlasništva postignut. Spin Valis predajemo u ruke iskusnog i inovativnog novoga vlasnika koji ima preko 3.000 patenata i koji je poznat po odličnom odnosu prema zaposlenicima. Želim svima puno sreće i siguran sam u dugoročni uspjeh ovoga pothvata“, rekao je predsjednik Nadzornog odbora Spin Valisa Vinko Pisarović.

„Sigurni smo da će se velikom broju inovativnih proizvoda koje smo razvili u zadnjih nekoliko godina otvoriti potpuno nova razvojna i marketinška dimenzija s tehnologijom modernog klik-namještaja, ostalim inovativnim tehnološkim rješenjima i međunarodnom prodajnom mrežom, koju donosi novi vlasnik. Također, proizvodna suradnja s hrvatskim društvima grupe Bjelin poboljšat će učinkovitost prerade drvne sirovine. Sve to pomoći će i u ostvarenju nacionalnog strateškog cilja – da se domaća drvna sirovina, u što većoj mjeri, efikasno pretvori u finalni proizvod visoke dodane vrijednosti“, izjavio je Miljenko Katranček, član Uprave Spin Valisa.

„Ponosni smo jer iza sebe ostavljamo jako dobru razvojnu platformu za koju smo sigurni da će je grupacija Pervanovo podići na još višu razinu, na korist i zadovoljstvo svih dionika, kako zaposlenika Društva, tako i šire društvene zajednice, a pogotovo požeškog kraja. U ime svih nas želim zahvaliti svim sudionicima u procesu, a posebno našim savjetnicima, društvu „Caper d.o.o.“ na odličnoj pripremi i vođenju procesa, kao i pravnim savjetnicima „ZOU Markoč, Pećina i Kušeta“, izjavio je Zdravko Jelčić, član Uprave Spin Valisa.

Comments are closed.