13. KONGRES PILANARA: Recesija je pred vratima, a drvnu industriju čekaju izazovna vremena!

Kohlbach / KBE Bioenergie

Nakon dvije iznimno dobre godine, pred drvoprerađivačkim sektorom su izazovna vremena – složni su sudionici 13. Kongresa pilanara jugoistočne Europe koji je u tijeku u Vinkovcima. Domaćin Kongresa je tvrtka Bjelin Spačva, a osim nadolazeće recesije, u fokusu skupa su i teme pilanarstva u bioekonomiji, energije iz drva, sektorskih inovacija i tehnologija te druge aktualnosti.

Kongres se održava uslijed prvih znakova nadolazeće krize. Uznemirujuće vijesti o usporavanju i dolasku ozbiljnih znakova recesije stižu iz niza zemalja, a sektor će morati dati pametan odgovor na niz izazova.

Jozo Jović ispred tvrtke Bjelin Spačva kazao je kako je nužno da u sektoru vlada sinergija. “Trebamo razgovarati i kroz suradnju postići sinergiju. Iza nas su dvije najbolje godine koje pamtimo, a vjerujem da ćemo uspješno odgovoriti i na izazove koji su pred nama”, rekao je. Također, osvrnuo se i na važnost kvalitetnih temelja. “Spačva ima tradiciju, struku, znanje i vrijedne ljude. U Vinkovcima imamo svu potrebnu infrastrukturu i na putu smo da budemo vodeća drvna industrija u Europi”, zaključio je Jović.

Prodekan drvnotehnološkog odsjeka Fakulteta šumarstva i drvne tehnologije izv. prof. dr. sc. Alan Antonović kazao je kako je Vukovarsko-srijemska županija jedan od najvažnijih centara drvne industrije u Hrvatskoj te da Fakultet nastoji pružiti podršku daljnjem razvoju ovog sektora i kroz obrazovanje kadrova i kroz projekte.

Gradonačelnik Vinkovaca Ivan Bosančić izrazio je zadovoljstvo odličnom suradnjom s tvrtkom Bjelin Spačva tijekom proteklih godinu dana od akvizicije i nadodao kako se u lokalnoj zajednici osjeća investicijski zamah. “Imamo sve uvjete za dobar i kvalitetan razvoj i možemo očekivati samo napredak. Imamo i ljude i sirovinu i investitore svjetskih razvoja”, kazao je gradonačelnik. S time se složio i dr. sc. Ivan Ambroš ispred Vukovarsko-srijemske županije i Centra kompetencija, nadodavši kako moramo pametno i održivo koristiti lokalne sirovine. “Unatoč svim izazovima, budućnost je sigurno zelena”, zaključio je.

Krasnodar Sabljić, voditelj UŠP Vinkovci osvrnuo se na problem klimatskih promjena i njihovog utjecaja na šumarstvo i drvnu industriju. “Riječ je o ozbiljnom problemu. Nedostaje nam vode za hrast lužnjak i nedostaje nam žira”, kazao je Sabljić, a s njime se složio i Goran Ivanović, saborski zastupnik i izaslanik predsjednice Odbora za poljoprivredu Marijane Petir. “Stotinu je izazova, ali smatram da ćemo s globalnim zagrijavanjem imati najviše problema”, naglasio je.

Uz predavanja i panel rasprave, prije samog Kongresa, održana je i studijska posjeta Centru kompetencija Vukovarsko-srijemske županije i projektu „Drvno-tehnološki centar Slavonski hrast“ u Gradištu.

Comments are closed.