NORVEŠKA POKRENULA REVOLUCIJU U ARHITEKTURI: Najviša građevina od drva izgrađena u norveškom gradiću Brumunddal

Za norveški grad Brumunddal, smješten 140 km sjeverno od Osla i s manje od 10 000 stanovnika, donedavno se jedino znalo kao mjesto u kojem je nastao najpoznatiji norveški snack – Grandiosa smrznuta pizza. Međutim, danas se može pohvaliti nečim uistinu grandioznim: najvišom građevinom u potpunosti izrađenom od drva u cijelom svijetu.

Zgrada visoka preko 85 metara djelo je arhitektonskog studija  Voll Arkitektera. Čini ju čak 18 katova za mješovitu namjenu, a nazvana je Mjøstårnet.  Jørgen Tycho, arhitekt tvrtke Oslotre koja se specijalizirala za drvnu industriju, naglasio je kako je Norveška spremna za građenje drvom istaknuvši kako je čak 40% njihove zemlje trenutačno pokriveno šumama.

Ono što se nameće kao problem jest činjenica da Norveška nema industriju koja bi drvo obrađivala stoga su prisiljeni, nakon sječe, sirovine slati u druge zemlje Europe poput Austrije i Njemačke te ga ponovo uvoziti u obliku panel ploča i lijepljenog lameliranog drva (LLD).

Drvni materijali, ne samo da su manje ugljični od betona i čelika, već imaju i mogućnost pohrane ugljika. Tycho tvrdi kako metar smreke može pohraniti 0.8 tona ugljika što bi značilo da je moguće izgraditi zgrade koje pohranjuju više ugljika nego što će se proizvoditi u gradnji.

Comments are closed.