IZAZOVNA GODINA ZA HRVATSKE ŠUME: Jakupčić – Moramo se još jače okrenuti ekološkim pitanjima i promociji drva!

Kohlbach / KBE Bioenergie

Na zajedničkoj sjednici Izvršnog odbora Hrvatskog drvnog klastera i CROBIOM-a Hratske šume su izvijestile o sirovinskim kratnjima i aktivnostima u ovoj godini. – Od siječnja do jučer je prodano 200.000 m3 manje sortimenata, te je isto toliko manje proizvedeno, a zaliha je veća za 100.000 m3 – rekao je Krunoslav Jakupčić, predsjednik Uprave.

Nadodao je i kako je naplaćeno 180 mil. KN manje te kako su ukupna potraživanja Hrvatskih šuma od klijenata veća za 165 mil. KN, dok su se dospjela potraživanja udvostučila u odnosu na isti dan prošle godine. Jakupčić je istaknuo i kako su bili orijentirani na ekološka pitanja, kojima će se morati još više okrenuti u nadolazećem periodu. Rekao je i kako su nadležnom ministarstvu  predložili korištenje biogoriva u državnim tvrtkama po primjeru Hrvatskih šuma, koje se već neko vrijeme griju na pelet.

Darko Sušanj iz komercijalnog sektora tvrtke osvrnuo se i na ispunjenje ugovora, istaknuvši kako je 95% kupaca u 100%-tnom omjeru iskoristilo svoje ugovore u prvom polugodištu, a najveći  izazov dogodio se krajem ožujka, kada je tvrtka raspolagala sa zalihama od preko 1 mil. m3 vrijednosti preko 450 mil. KN. Sada se tržište djelomično normalizira i zamjetan je interes za kvalitetnijim sortimentima četinjača. – Digitaliziramo tvrtku, podigli smo kvalitetu gospodarenja, uvodimo nove najsuvremenije tehnologije i redovito servisiramo naše obveze po osnovi šumskog doprinosa – zaključio je izlaganje Hrvatskih šuma čelni čovjek Jakupčić.

Comments are closed.