HRVATSKE ŠUME: Jesu li proljetni požari usporedivi s ljetnim?

Kohlbach / KBE Bioenergie

Svibanjski broj časopisa Hrvatske šume donosi niz zanimljivih tema uključujući predstavljanje Kriznog plana Hrvatskih šuma, najbolje šumarske start-upove u 2020., kao i prikaz oštećenja od potresa na zgradi Direkcije Hrvatskih šuma i Šumarskog doma u Zagrebu. Jedna od najaktualnijih tema odnosi se na proljetne požare, a urednik Goran Vincenc ističe kako se veliki broj proljetnih požara događa najčešće neopreznim spaljivanjem poljoprivrednih ostataka prilikom obavljanja radova prije nego biljke prolistaju.

Gotovo svake godine javlja se isti problem te su proljetni požari po pitanju štete postali ravnopravni ljetnim oko kojih postoje veće restrikcije za stanovništvo i koji su zadnje dvije godine dovedeni u kakvu-takvu normalu. Ante Slamić, upravitelj Šumarije Drniš ističe da je na drniškom području zabilježen niz manjih požara koji su zaustavljeni u inicijalnoj fazi, ali i tri veća požara u kojima je izgorjelo 27,71 ha uređajnog razreda šibljaka i neobraslog proizvodnog šumskog zemljišta. Gorjelo je i po cijeloj Lici, Korčuli, okolici Sinja, Drniša, a planinare je vjerojatno rastužila vijest kako je izgorio planinarski dom Lišanjski vrh na Dinari.

Više o temi proljetnih požara, ali i ostalim aktualnim temama iz tvrtke Hrvatske šume možete pronaći na http://casopis.hrsume.hr/pdf/281.pdf

Comments are closed.