EUROPSKI MINISTRI POLJOPRIVREDE ZABRINUTI: Od Komisije se traži hitna reakcija koja će spriječiti daljnje krčenje

Vijeće i države članice Europske unije smatraju da trenutačne politike i djelovanja u području očuvanja i obnove šuma te održivog gospodarenja njima na globalnoj razini nisu dovoljni da bi se zaustavilo krčenje šuma unutar Europske unije.

Ministri poljoprivrede zemalja članica EU izrazili su svoju zabrinutost takvim razvojem situacije te zatražili od Komisije da u okviru Zelenog sporazuma hitno odredi prioritete i provede mjere navedene u komunikaciji zajedno s državama članicama, industrijom, organizacijama i institucijama, civilnim društvom i partnerskim zemljama. – U Hrvatskoj je oko 47% površine prekriveno šumama, a oko 35% šumskih područja zaštićeno je unutar NATURE 2000 – objasnila je hrvatska ministrica poljoprivrede Marija Vučković.

Hrvatska je po šumovitosti visoko pozicionirana unutar članica Europske unije, a najveću površinu pod šumama ima Finska. Ministri su suglasni u vezi činjenice da je potrebno pojačano djelovanje EU-a po ovom pitanju i traže od Komisije da ubrzano provede procjenu svih regulatornih i neregulatornih mjera na strani potražnje te da u tu svrhu izradi prijedloge. Očekivane mjere morale bi uključivati podizanje svijesti potrošača, obaveze za sve dionike u industriji te suradnju sa zemljama proizvođačima.

Comments are closed.