DRVENE SLAMKE ZA PIĆE: Nova vrsta slamki posve je biorazgradiva, a ujedno izdržljivija od papirnatih alternativa

Plastične slamke već su neko vrijeme aktualna tema, posebno ako uzmemo u obzir činjenicu da su u nekim zemljama zabranjene zbog štete koju čine po oceane. Do sada se pojavilo nekoliko alternativnih rješenja, međutim, ugostiteljstvo, ali i sami korisnici nisu naročito zadovoljni papirnatim slamkama koje brzo postaju mokre te, kako pojedini tvrde, mijenjaju i okus samog pića.

Dvije finske tvrtke koje se bave kreiranjem proizvoda baziranim na drvu zajedničkim snagama doskočile su ovom problemu te proizvele neplastične slamke čija je cijena jednaka papirnatima od kojih se razlikuju po tome što se neće smočiti, već su uporabljive nekoliko sati.

Glavni materijali korišteni za ovu novu vrstu slamki su drvo te veziva na bazi biljaka, a dizajnirane su na način da budu potpuno biorazgradive u različitim okruženjima pritom ne ostavljajući  dijelove plastike niti mikroplastike. – Ako bi slamka slučajno i završila u oceanu, ponašala bi se poput brezinog lišća. Ni na koji način ne šteti ekosustavu – rekla je izvršna direktorica Suvi Haimi.

Materijal izumljen za ovu vrstu slamki moći će se koristiti i za druge svrhe kao, primjerice, pakiranja kozmetičkih proizvoda, a investicijsku podršku u iznosu od 15 mil. EUR pružile su razne poznate tvrtke poput Chanel Inc., Mousse Partners Ltd, Sky Ocean Ventures LP, Bonnier Ventures i Lifeline Ventures te grupa privatnih investitora.

Comments are closed.