CROBIOM UPUTIO PRIMJEDBU NA PRIJEDLOG ZAKONA O OIE: „Treba osigurati opstojnost postrojenja na biomasu i bioplin i nakon vremena amortizacije“

Kohlbach / KBE Bioenergie

Ispred hrvatske udruge za biomasu CROBIOM, predsjednik Davor Zec uputio je primjedbu na Prijedlog Zakona o obnovljivim izvorima energije i visokoučinkovitoj kogeneraciji. U dopisu upućenom Ministarstvu gospodarstva i održivog razvoja traži se da se članak 28. nadopuni stavkom u kojoj piše da će se urediti i način i uvjete stjecanja, realizacije i prestanak prava na poticaje tržišnom premijom i poticaje zajamčenom otkupnom cijenom, detaljno razraditi prava i obveze povlaštenog proizvođača električne energije iz postrojenja na biomasu i bioplin kojima je istekao ugovor o otkupu električne energije proizvedene u postrojenjima na biomasu i bioplin, odnosno nakon amortizacije postrojenja.

Također, u dopisu se napominje kako postrojenja na biomasu i bioplin imaju veliki operativni trošak, koji može priječiti rad čak i nakon amortizacije postrojenja jer operativni troškovi mogu biti veći od prihoda, odnosno tržišne cijene. Iz toga proizlazi, ističe Zec, da postrojenja na biomasu i bioplin ne mogu poslovati bez sustava tržišne premije ili poticaja zajamčenom otkupnom cijenom. „Kako bi se sačuvala uporaba biomase smatramo da je potrebno omogućiti Vladi Republike Hrvatske da u skladu mogućega osigura opstojnost postrojenja na biomasu i bioplin i nakon vremena amortizacije“, kazao je Zec.

Comments are closed.