BIOENERGY EUROPE O ENERGETSKOJ KRIZI: „Moramo ubrzati prodor obnovljive energije!“

Europska asocijacija za bioenergiju Bioenergy Europe pozdravila je viziju Europske komisije za ubrzavanje primjene obnovljivih izvora energije. „Oporavak nakon pandemije i trenutna geopolitička nestabilnost u Europi podsjećaju nas da se moraju poduzeti konkretniji napori kako bi se ubrzao prodor obnovljive energije“, napisali su u priopćenju i dodali kako biomasa ima ključnu ulogu u prestanku ovisnosti Europe o ruskim fosilnim gorivima znatno prije 2030. godine.

„S obzirom na trenutne događaje u Ukrajini, postavlja se pitanje kako će se Europa nositi s nadolazećim sezonama visoke potrošnje energije. Kao lako dostupan izvor, održiva bioenergija mora biti uključena među ključna rješenja za ublažavanje pritiska na države članice EU-a i ublažavanje prijetnji energetskoj stabilnosti“, kazali su iz Bioenergy Europea.

„Uz odgovarajuće poticaje, postojeće elektrane na bioenergiju mogle bi proizvesti do 50 TWh više obnovljive električne energije u 2022., što je prepoznato u posljednjem izvješću IEA-e. U ovim vrlo neizvjesnim trenucima Europa mora biti sposobna mobilizirati sve održive biobazirane sirovine uz koherentno zakonodavstvo i ukidanje umjetnih ograničenja”, izjavio je Hannes Tuohiniitty, predsjednik Bioenergy Europea.

Comments are closed.