255 GODINA ŠUMARSTVA NA PODRUČJU HRVATSKE: Važna obljetnica proslavljena u Karlovcu

23. veljače obilježeno je točno 255 godina od osnutka Uprave šume karlovačkog Generalata, a što se smatra i utemeljenjem šumarstva na području RH. Tim je povodom u prostoru karlovačkog veleučilišta svečano otkrivena spomen ploča.

Osim ove obljetnice, Karlovčani će ove godine proslaviti i 100 godina od početka rada Šumarije Karlovac – nadležne za državne šume, 60 godina od osnutka Šumskog gospodarstva Karlovac, 30 godina djelovanja Uprave šuma Podružnice Karlovac te 160 godina od rođenja poznatog karlovačkog šumara – Stjepana Frkića.

Hrvatsko šumarstvo je od 1990. godine pa sve do današnjeg dana  u sklopu europskog šumarstva uspjelo povećati svoju šumovitost za 17%. Samo su Talijani za nešto veći postotak u tom razdoblju uspjeli povećati svoju šumovitost, dok su sve druge države na našem kontinentu ispod Hrvatske – istaknuo je na prigodnoj svečanosti voditelj Uprave šuma Podružnice Karlovac Marin Svetić, a predsjednik karlovačkog ogranka Hrvatskog šumarskog društva Ivan Grginčić je nadodao kako će sve važne obljetnice biti prigodno obilježene različitim aktivnostima HŠD-a Karlovac.

Comments are closed.