SPAČVA U MEDIJSKOJ OFENZIVI: Spominju se karteli i pogodovanja sa sirovinom!

Kohlbach / KBE Bioenergie

Nije više nikakva tajna kako je drvoprerađivačka tvrtka Spačva iz Vinkovaca nezadovoljna s ovogodišnjom raspodjelom drvne sirovine. Kroz istupe u medijima Spačva se sve češće referira na odobrene količine, ali je glavninu primjedbi usmjerila na nadležno udruženje pri Hrvatskoj gospodarskoj komori (HGK). Mediji pomalo spektakularno spominju sumnje na neki oblik kartelskog dogovora, ističući kako je Spačva najavila da će iskoristiti sva pravna sredstva kako bi osporila zakonitost potpisanog pisma razumijevanja kojim se definira raspodjela trupaca, pa i mogućnost podnošenja kaznene prijave.

Razlog nezadovoljstva proizlazi iz Spačvi dodijeljenih 10% manje drvne sirovine nego prošle godine, dok je cijela drvna industrija u Vukovarsko-srijemskoj županiji dobila 24% manje sirovine, ističu u Spačvi. U isto vrijeme, nekim tvrtkama je dodijeljeno i do 50% više sirovine. Pismo razumijevanja bi moglo biti zabranjeni, kartelski dogovor, kazao je za Jutarnji list predsjednik Uprave dr.sc. Josip Faletar te najavio prijavu slučaja Agenciji za zaštitu tržišnog natjecanja (AZTN).

HGK je ove navode u potpunosti odbacila, ističući kako su pravila na temelju kojih su ugovarane količine trupaca u potpunosti transparentna i ravnopravna. U Hrvatskim šumama i Ministarstvu poljoprivrede također ne dijele mišljenje Spačve, nego napominju kako je po prvi put, nakon višemjesečnih razgovora, postignut dogovor na razni industrije i šumarstva o raspodjeli trupaca, čime je usvojen model koji će se primjenjivati narednih 10 godina.

Comments are closed.