REZULTATI NATJEČAJA ZA SJEČKU: Potražnja preko 30 posto veća od raspoloživih količina

Kohlbach / KBE Bioenergie

Hrvatske šume su krajem prošlog tjedna zaključile natječaj za prodaju 265 tisuća tona drvne sječke i ogrjevnog drva za proizvodnju električne i toplinske energije.

Javno su otvorene prijave po Javnom pozivu za prodaju 265 tisuća tona drvne sječke i ogrjevnog drva za proizvodnju električne i toplinske energije za 2019. godinu. Zaprimljeno je 23 pravovremenih prijava, te jedna izvan roka, u kojima je zatraženo više od 341 tisuća tona sirovine što je gotovo 30 posto više od raspoloživih količina za postrojenja ukupne instalirane električne snage od 44 MW. 

Prijave koje ispunjavaju uvjete bit će ocijenjene i rangirane prema propisanim strožim kriterijima, gdje će se voditi računa kakvu će novu vrijednost sirovina stvoriti. Društvo će prvu objavu za rangiranje prijava donijeti do 15. ožujka zajedno s nacrtom prijedloga Ugovora o prodaji drvne sječke ili ogrjevnog drva.

„Drvna biomasa je strateški energent među obnovljivim izvorima i zato je naglasak ovog Javnog poziva na učinkovitoj upotrebi sirovine i energije u svim fazama energetskog lanca“, ističe predsjednik Uprave Hrvatskih šuma Krunoslav Jakupčić. „Propisali smo da ukupna godišnja učinkovitost postrojenja, koja je jedan od najbitnijih kriterija, mora iznositi minimalno 60%. Nadalje, osim što tvrtke moraju dokazati kako će koristiti otpadnu toplinu, boduje se i tražena količina sirovine u odnosu na instaliranu snagu električne energije“.  

Comments are closed.