Goran Milic i Kresimir Macan u Dubrovniku analiziraju konkurentnost i brending sektora (Adriatic Wood Days, 3.-4.12.)

Kohlbach / KBE Bioenergie

 

ODLIČAN ODAZIV: Vodeći svjetski i domaći stručnjaci dolaze u Dubrovnik

Na 4. Adriatic Wood Days (AWD) dolazak su potvrdili ključni sektorski protagonisti iz Hrvatske, zemalja regije kao i kreatori politika iz EU. U Dubrovniku će se od 2. do 4. 12. obraditi niz aktualnih tema, poput međunarodne konkurentnosti namještaja i parketa a glavni izazov je nedostatak kadrova i potreba za novim znanjima u kontekstu industrije 4.0. Predavanja će, osim predstavnika institucija, održati renomirani stručnjaci i tržišni lideri u nekoliko tematskih blokova. www.adriatic-wd.com | PRIJAVA |

 

GLOBALNI KEYNOTE PREDAVAČI: Ed Pepke iz Finske i Thomas Siegmund iz Njemačke

Situaciju na globalnom tržištu drva i drvnih proizvoda i  očekivanja u nadolazećem periodu predstavit će stručnjak za certificiranje Thomas Siegmund iz Europske asocijacije bioenergije (European Bioenergy) te Ed Pepke iz Europskog šumarskog instituta (EFI – European Forest Institute). Pepke će govoriti o utjecaju promjena na globalnom tržišta drva i ilegalnom drvu, dok će Ed Siegmund predstaviti revidiranu RED II direktivu EU te inicijative za certificiranje sječke i tržište biomase. Mnogobrojne regionalne predavače predvodi Mario Klobučar iz Hrvatskih šuma, koji će govoriti o domaćim prilikama na tržištu sirovine i biomase, kao i o inovacijama za unaprjeđenje domaćeg tržišta, poput uspostave 160 otkupnih centara za drvnu biomasu u Hrvatskoj. 

 

BRENDING I RAST SEKTORA: Goran Milić i Krešimir Macan analiziraju konkurentnost 

Veliki novinarski autoritet ovog dijela Europe Goran Milić će na konferenciji iznijeti svoje viđenje konkurentnosti sektora, uspoređujući ovu granu industrije s drugim branšama, dok će ugledni PR stručnjak Krešimir Macan predstaviti prijedloge za poboljšanje vidljivosti na šumi baziranog sektora u medijima i općenito u društvu. Macan je široj javnosti poznat kao raniji posebni savjetnik premijera Plenkovića, ali i savjetnik niza političara tijekom proteklih izbornih procesa. Osnivač je jedne od prvih hrvatskih agencija za odnose s javnošću, a među ostalim vodio je komunikaciju prema svim javnostima za brojne domaće i strane investicije no gradio je reputaciju brojnih domaćih brendova, stoga stručnjaci očekuju kako Macan može doprinjeti poboljšanju budućeg položaja šumarstva i drvne industrije.

 

IZASLANIK PREDSJEDNICE RH: Skup otvara predsjednik Uprave HŠ Jakupčić

Predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović već niz godina podržava napore industrije za konsolidacijom proizvodnje na ruralnim područjima. Ove je godine, uslijed spriječenosti imenovala izaslanika predsjednika Uprave Hrvatskih šuma Krunoslava Jakupčića, koji će se obratiti sudionicima konferencije. Sektorske tvrtke drže pozitivnim  podršku Vlade i Predsjednice, te drugih nadležnih institucija. Ostvareni dijalog Uprave HŠ s industrijom se također ocjenjuje zadovoljavajućim s mogućnostima daljnjeg rasta.   

 

TREND MAKERI: Pollmeier i Fantoni iz prve ruke o situaciji na tržištu

Dubrovački skup redovito posjećuju eminentni trgovački i proizvodni subjekti, među kojima se ove godine posebno ističu najveći predstavnici njemačkog drvno-prerađivačkog sektora, tvrtka Pollmayer, koja je već duži niz godina prepoznatljivi trend maker na svjetskom tržištu bukve.  Iz Italije stižu predstavnici tvrtke Fantoni, čiji je čelnik Paulo Fantoni predsjednik Europske asocijacije proizvođača ploča (EPF – European Pannel Federation). Čelnici ovih tržišnih lidera će sa sudionicima konferencije podijeliti vlastita iskustva i stajališta oko razvoja prilika na svjetskom tržištu.

 

KOMENTAR HOLZ-ZENTRALBLATT-a: Pojava viškova sirovine uslijed elementarnih nepogoda

Česte pojave elementarnih nepogoda uzrokuju velike poremećaje na europskom tržištu drvnih sirovina. Bernd Amschl, urednik u vodećem njemačkom strukovnom časopisu Holz-Zentralblatt na AWD-u će prezentirati posljedice vjetroizvala i drugih elementarnih nepogoda, kao i pojavu šumskih štetnika te njihov utjecaj na ponudu i potražnju drvne sirovine i s tim povezane poremećaje cijena, koje umnogome utječu i na plasman drva s regionalnog tržišta zemalja JIE.

 

OPSEŽAN PROGRAM: Od dizajna i izvrsnosti u namještaju do biomase i tržišnih trendova

AWD će i ove godine dati pregled za sektor gorućih pitanja, kao i mogućnosti za poboljšanje prilika. Unatoč postojanju niza ograničenja, pojedini proizvođači uspijevaju prodrijeti u najsloženije tržišne niše svojim kvalitetnim, smart proizvodima i vrhunskim dizajnom, poput tvrtki Prostoria, Artisan, Florian, MS&WOOD i drugih. U Dubrovniku će se ponoviti prezentacija novog brenda luksuznog masivnog namještaja na bazi hrasta dobrog dizajna – Milla&Milli, koji je premijerno predstavljen na ovogodišnjem sajmu Ambienta od strane obitelji Pašalić. Posebni tematski naglasak u programu stavljen je na dostupnost biomase i energetsko iskorištavanje drva, obrazovanje i dostupnost kadrova, kao i kretanja na domaćem i najvažnijim inozemnim tržištima.

 

KORIŠTENJE EU FONDOVA: Burza projekata i predstavljanje uspješnih primjera

Jedan od važnih naglasaka AWD-a su teme izvrsnosti u kontekstu digitalne prilagodbe industrije te apliciranja za EU fondove u području bio-baziranih i na šumi baziranih industrija. U Dubrovniku će sudjelovati niz renomiranih konzultantskih tvrtki, a predavanje o procedurama kandidiranja i korištenja sredstava održat će PricewaterhouseCoopers (PwC). Važan partner je Regionalna energetska agencija SZ Hrvatske (REGEA), koja u okviru Interreg programa prekogranične suradnje provodi 5,18 mil. KN „težak“ projekt Renew Heat čiji je cilj energetska tranzicija kroz poticanje korištenja lokalno prisutnog obnovljivog izvora energije – drva. Hrvatski drvni klaster jedan je od partnera na projektu DanuBioValNet, čiji je cilj umrežavanje klastera za jačanje eko-inovacija u Dunavskoj regiji, a aktivnosti će prezentirati predstavnici Ministarstva gospodarstva, poduzetništva i obrta. Osim spomenutih, Centar kompetencija d.o.o. sudjeluje u Europskoj mreži ROSEWOOD za promicanje održivog korištenja drvne sirovine, dok Hrvatske šume kroz programe prekogranične suradnje zajedno s Hercegbosanskim šumama surađuju na provođenju protupožarne zaštite.

 

DEKANI, PROFESORI I STUDENTI: Aktivno učešće akademske zajednice

Na konferenciji će se obraditi teme obrazovanja, odnosno unaprjeđenja obrazovnih kurikuluma, ali i iznijeti konkretni prijedlozi gospodarstva za poboljšanjem svih oblika učenja i transfera znanja prema gospodarstvu. Potvrđeno je sudjelovanje dekana Šumarskog fakulteta u Sarajevu, prof.dr. Mirze Dautbašića, prof.dr. Atifa Hodžića s Tehničkog fakulteta u Bihaću te profesora sa Šumarskog fakulteta u Zagrebu, kao i predstavnika Univerze na Primorskem iz Kopra. Dvosmjerna komunikacija znanosti i gospodarstva od iznimne je važnosti za unaprjeđenje znanja i kompetencija kadrova potrebnih industriji. 

 

PODRŠKA INSTITUCIJA: Hrvatski sabor, gospodarske komore i državne agencije

Odbor za poljoprivredu Hrvatskog sabora kontinuirano prati događanja u šumarstvu i preradi drva te proizvodnji biomase, o čemu se intenzivno raspravljalo i na prethodnim tematskim sjednicama. Skup se održava pod pokroviteljstvom Hrvatskog sabora, a predsjednik Odbora Tomislav Panenić predstavit će mogućnosti za dopunu i izmjenu zakonske regulative. Potpredsjednik Hrvatske gospodarske komore prof.dr. Dragan Kovačević te predsjednik Privredne/Gospodarske komore FBIH dr.sc. Marko Šantić također će dati aktivan doprinos programu, a njihovi suradnici, odnosno predstavnici sektorskih udruženja sudjelovat će u panel raspravama. Ovogodišnji partner je i Agencija za investicije i konkurentnost.

Comments are closed.