DRŽAVA MOŽE OMOGUĆITI LOKALNU POTROŠNJU BIOMASE: Situacija u izvozu je alarmantna

Kohlbach / KBE Bioenergie

Više od 160 stručnjaka sudjelovalo je na 10. Međunarodnoj energetskoj konferenciji o biomasi i OIE, koja je održana u ponedjeljak 24.02. u hotelu Westin. Konferencija je održana u jeku pojave sektorskog pesimizma, odnosno u vremenu loših prodajnih trendova na tržištu peleta, a posebice briketa i ogrjevnog drva.

Prognoze nisu obećavajuće, čulo se često u raspravama, jer drastično padaju cijene peleta i drvnog briketa, a smanjuje se i potražnja za drvnim gorivima za rezidencijalnu upotrebu, što se potvrdilo prošli tjedan na najvećem svjetskom sajmu u Veroni. Zaključeno je kako je situacija na tržištu vrlo ozbiljna i slojevita te da će, ako se nešto promijeni, proizvođači morati u još većoj mjeri otpuštati radnike i posljedično zatvarati proizvodnje. Vladi RH sektor je predložio 7 konkretnih mjera kojima bi se situacija mogla ublažiti, no još uvijek se čeka odgovor iz Ureda premijera Plenkovića.

Jedna od glavnih tema konferencije bila je i zelena javna nabava.  – Biti „zelen“ danas je imperativ mnogih država i to je najvažnija odrednica. Jasno je kako budućnost mora biti zelena ili ju nećemo imati. Biomasa još uvijek nije dovoljno iskorištena, a može biti jedan važan čimbenik u dekarbonizaciji do 2050. – istaknula je direktorica Sektora u HGK Marija Šćulac Domac.

Pomoćnik ministra u Ministarstvu zaštite okoliša i energetike Domagoj Validžić rekao je da Hrvatska ima gotovu Strategiju energetskog razvoja do 2030. s pogledom na 2050. godinu. Veliki naglasak je usmjeren na dekarbonizaciju i povećanje udjela OIE, što je u skladu s EU politikama. – Cilj je potaknuti regionalni pristup razvoju energetskih projekata u području OIE, a dobrodošli su novi projekti i inovativni prijedlozi – dodao je Validžić.

Hrvatske šume su bile glavni partner konferencije, stoga je predsjednik Uprave Krunoslav Jakupčić dodao kako su Hrvatske šume svjesne razmjera trenutnog tržišnog usporavanja i spremne su na donošenje određenih mjera koje će potaknuti i stabilizirati kupoprodaju drvnih sortimenata, a već su svojim primjerom potaknule plasman drvnog peleta i ugradnju kotlova i peći u javnim objektima. Isto tako, naglasio je i kako su Hrvatske šume kao društveno odgovorno poduzeće prema Ministarstvu poljoprivrede inicirale pokretanje izrade “Nacionalnog programa uporabe energije šumske biomase (drvna sječka i drvni pelet) u zgradama javnog sektora”, a ministrica Vučković je inicijativu iznimno pozitivno ocijenila i prepoznala navedeni program kao moguće rješenje za aktualne probleme sektora te osnovala međuresornu stručnu radnu skupinu. Sveobuhvatna studija koju je REGEA izradila za HŠ poslužit će kao stručna podloga za izradu predmetnog programa, istaknuto je na konferenciji.

Comments are closed.