Drvni klaster i Hercegbosanske šume zajednički u Austriju i Sloveniju po europske projekte

Kohlbach / KBE Bioenergie

Europski put Bosne i Hercegovine bit će najlakše ostvariv kroz konkretnu realizaciju europskih projekata, smatraju u javnoj tvrtki za gospodarenje šumama Hercegbosanske županije sa sjedištem u Kupresu. Nastavno na dosadašnju uspješnu suradnju s Hrvatskim drvnim klasterom organizira se studijska posjeta u Austriju, tijekom koje će se izmijeniti projektna stajališta i ideje s Odjelom za šumarstvo štajerske poljoprivredne komore, Austrijskim državnim šumama, Udruženjem šumarstva, štajerskim Holzclusterom te upriličiti sastanak s jednim od najvećih austrijskih šumovlasnika i drvoprerađivača Mayr Melnhof. Posjetit će se i tvornica i pogoni tvrtke European Hardwood Production, najvećeg austrijskog prerađivača tvrdog drva čiji su proizvodi globalno orijentirani i traženi. Svi potencijalni partneri već imaju bogato iskustvo sudjelovanja u europskim i međunarodnim projektima i oni također traže proširenje baze projektnih partnera u jugoistočnoj Europi. Osim Austrije, posjetit će se i važne sektorske institucije u Ljubljani, uključujući Biotehnički fakultet, Gospodarsku komoru te Slovenski institut za šumarstvo. “Naš interes je daljnje intenziviranje međunarodne suradnje i uključivanje u nove EU projekte, a tijekom ove godine intenzivno radimo na konkretizaciji novih projektnih ideja s više zainteresiranih međunarodnih partnera iz Hrvatske, Slovenije, Njemačke, Austrije i Italije”, rekao je Matko Knežević, koordinator EU projekata u Hercegbosanskim šumama. Interes postoji u područjima zaštite šuma, unaprjeđenja rasadničarske proizvodnje i većeg korištenja biomase, ali i u projektima koji će ostvariti benefite za našu širu društvenu zajednicu. Posebno zanimljiva tema šumarskim stručnjacima na Kupresu je smanjenje utjecaja klimatskih promjena i nisko-ugljičnih emisija te trgovanje CO2 kvotama, što je na području zemalja jugoistočne Europe za sada projektno neobrađeno područje bez većih iskustava.

Hercegbosanske šume su nositelji prestižnog FSC certifikata i članica su europske asocijacije državnih šuma EUSTAFOR sa sjedištem u Bruxellesu te po rezultatima i pristupu spadaju u red najuspješnijih i najperspektivnijih šumarskih tvrtki u Bosni i Hercegovini. Dosadašnja iskustva u europskim projektima su respektabilna, a koristi od sudjelovanja u mnogobrojnim međunarodnim projektima su za tvrtku mjerljive na više načina. Vrlo konkretni učinci međunarodnih projekata bili su vidljivi prošli tjedan na pokaznoj vježbi gašenja požara s Oružanim snagama BiH pod nazivom “Pomoć civilnim strukturama pri gašenju požara”. Na vježbi su sudjelovali s opremom financiranom u sklopu europskog projekta ForestEye, koji ima za cilj poboljšanje kvalitete života u pograničnim područjima Splitsko-dalmatinske županije te Hercegbosanske županije, prije svega smanjenjem šteta/rizika od prirodnih katastrofa izazvanih šumskim požarima te povećanjem socijalne kohezije u lokalnim zajednicama.

Studijska posjeta će započeti današnjim sastankom Hercegbosanskih šuma i Klastera Hrvatskom šumarskom institutu u Jastrebarskom, gdje će se također razmatrati mogućnosti za kreiranje zajedničkih projektnih projedloga koji će biti kandidirani u Bruxellesu te na otvorenim europskim natječajima. Više na www.hbsume.ba i www.drvniklaster.hr

Comments are closed.