DIGITALIZACIJA I INDUSTRIJA 4.0 U PRERADI DRVA: Održan stručni workshop u sklopu konferencije RIM

U Sarajevu je u tijeku 12. međunarodna konferencija RIM – razvoj i modernizacija proizvodnje u organizaciji Tehničkog fakulteta u Bihaću i Hrvatskog drvnog klastera. Glavne tematske okosnice su istraživanja i razvoj proizvodnih sistema i tehnologija u inženjerstvu, građevinarstvu i drvno – industrijskoj proizvodnji, a sudjeluju brojni međunarodni predavači.

Konferencija traje od 18. do 20. rujna, a danas je na rasporedu bio stručni workshop Hrvatskog drvnog klastera pod nazivom “Digitalizacija i industrija 4.0 u preradi drva”. Što znači digitalno povezivanje strojeva, ljudi i proizvoda? Je li drvna industrija dovoljno ambiciozna? Može li biti offline? Kako će Industrija 4.0 povećati međunarodnu konkurentnost? – samo su neka od pitanja o kojima se raspravljalo.

Inače, RIM  svake dvije godine okuplja vodeće domaće i inozemne stručnjake s ciljem predstavljanja najnovijih trendova u razvoju industrije i znanosti, a fokus je na primjeni novih tehnologija, automatizaciji, inženjeringu, digitalizaciji, novim procesima i primjeni inovacija.

Na konferenciji sudjeluje više od 230 autora i koautora iz Bosne i Hercegovine, Hrvatske, Slovenije, Njemačke, Srbije, Makedonije, Crne Gore, Bugarske, Cipra, Irana, SAD, Rusije, itd. koji prezentiraju ukupno 125 radova iz područja visokih tehnologija i održivog razvoja, zaštite okoliša, dizajna i primjene sistema kvalitete.

Comments are closed.