KATASTROFALNE POSLJEDICE POŽARA: Izgorjelo je najmanje 2,5 milijuna hektara prašume

Kohlbach / KBE Bioenergie

Već više od mjesec dana gori amazonska prašuma. Ove je godine broj požara premašio brojku od 100.000, što je za 45% više nego prošle godine, a izgorjelo najmanje 2,5 milijuna hektara najveće svjetske prašume. Osim stravičnih posljedica za bogat biljni i životinjski svijet, požari su uzrokovali i značajno onečišćenje zraka.

Nove fotografije Europske svemirske agencije pokazale su porast zagađivača poput ugljikovog monoksida, formaldehida i aerosola, a sami požari vidljivi su iz svemira. Nove procjene govore da su požari proizveli čak 140 milijuna metričkih tona ugljičnog dioksida, što je ekvivalent godišnjoj emisiji iz oko 30 milijuna automobila.

Priopćenje je poslao i Greenpeace, izrazivši zabrinutost za budućnost planeta: – Osim povećanja emisija, nestanak šuma izravno pridonosi promjeni količina oborina u pogođenom području, produljuje se dužina sušne sezone, a to dodatno utječe na šume, bioraznolikost i zdravlje ljudi. Područje prašume se proteže kroz 9 država, a najveći dio, oko 60%, nalazi se u Brazilu.

Comments are closed.