BANDIĆ, ALI I PAŠALIĆ VRLO KRITIČKI O SEKTORU: „Nemojmo se farbati s dobrim statistikama!“

Gradonačelnik Milan Bandić je uobičajeno rado viđen gost mnogih društvenih i poslovnih događanja, a na jučerašnjoj svečanosti otvaranja sajma Ambienta, mimo protokola i predviđenih govora iznio je njegovo viđenje stanja u drvoprerađivačkom sektoru te potrebu za promjenom sektorskog trenda.

Nemojmo se farbati dobrim statistikama, svi znamo da se većina sirovine izvozi, i moramo se pitati hoće li za 30 godina ostaviti i jedan trupac, onima koji dolaze! – bio je vrlo slikovit i neposredan gradonačelnik Bandić. Njegova konstatacija je izazvala veliko zanimanje i komentare okupljenih predstavnika sektora, koji su, istina, kuloarski demantirali iznesenu tvrdnju koja se već stereotipno odnosi na dojam medija i političara o omjeru izvoza sirovina i gotovih proizvoda.

Nije samo Bandić pozvao sektor na zajedništvo i sinergiju svih institucija, drvno-prerađivačke industrije i gospodarstva općenito, nego je to vrlo argumentirano učinila i resorna ministrica Marija Vučković. Rasprava o utemeljenosti Bandićeve teze i potrebi isticanja otvorenih kritika sektoru doživjela je brzi nastavak kroz panel raspravu koja se u paviljonu 5 održala u organizaciji HGK, s temom sektorske strategije.

Ivić Pašalić, predstavnik HGK udruženja se također vrlo kritički osvrnuo na rad pojedinih državnih tijela i izostanak suradnje s Ministarstvom zaštite okoliša i energetike, usput naglasivši dobru suradnju s Ministarstvom poljoprivrede i bivšim ministrom Tolušićem, koji se imao hrabrosti obračunati s interesnim skupinama koje su željele preuzeti sirovinu na netransparentan način. – Prije je sirovina bila izvor korupcije, a sadašnjim modelom raspodjele to je područje uređeno po mjeri i prema interesima drvoprerađivača – zaključio je Pašalić.

– Potreban nam je korak dalje u dugoročnom uređivanju odnosa šumarstva i drvne industrije, a to treba biti u formi zakona – rekao je Daniel Smiljanić, predsjednik Udruženja pri HGK kojeg je podržao i Krunoslav Jakupčić, predsjednik Uprave Hrvatskih šuma, naglasivši sve veći utjecaj klimatskih promjena te krhkost eko-sustava. –Potrebno je pronaći brza i trajna rješenja za mnogobrojne zdravstvene probleme s kojima se suočavamo u šumama – zaključio je Jakupčić.

Comments are closed.