ZAVRŠAVA SE HOHO ZGRADA U BEČU: Novi 84-metarski drveni neboder

Nesumnjivo je da je toranj HoHo u Beču jedna od najviših drvnih građevina na svijetu s impresivnom visinom od 84 metra. Preko 76% građevine izgrađeno je od drva, uz korištenje najboljih svjetskih inovacija u gradnji drvom. Ovaj sustav drvene konstrukcije je vrlo djelotvoran u pogledu korištenja obnovljivog drvnog resursa, vrlo je učinkovit u smislu toplinske izolacije i također u smislu cjelokupne energetske učinkovitosti.

Svjedoci smo kako se u najširoj javnosti sve više raspravlja o zdravlju te o utjecaju klimatskih promjena, što ujedno postaje sve veći prioritet u modernoj gradnji. Zgrade su odgovorne za otprilike 40% potrošnje energije i 36% emisija CO2 u EU. Drvna građa od masivnog drva, koja se uobičajeno koristi u građevinarstvu, zadržava ugljik, koji je prethodno apsorbiralo drvo, za vrijeme trajanja zgrade.

Na kraju životnog vijeka zgrade, drvo se može ponovno iskoristiti za ponovnu uporabu u drugoj građevini, ili u drugoj grani drvne industrije, ili na kraju usitniti za uporabu kao drvno gorivo. Korištenjem drva u gradnji dobivamo vjerodostojno rješenje za ekološki prihvatljive zgrade, ističu austrijski promotori gradnje HoHo tornja koji je tijekom prošlog mjeseca djelomično useljen.

Comments are closed.