ZAŠTITA ŠUMSKOG BOGATSTVA MEDVEDNICE: Mrak-Taritaš upozorila na devastaciju „zelenih pluća Zagreba“

Kohlbach / KBE Bioenergie

Kandidatkinja za gradonačelnicu Zagreba, predsjednica GLAS-a Anka Mrak-Taritaš rekla je u petak da Grad Zagreb treba hitno zaustaviti devastaciju Medvednice i zaštititi njezine šume i to kroz projekte koji bi se oslanjali na sredstva iz fondova Europske unije

“Dijelovi Medvednice izgledaju apokaliptično i to nikako ne može biti normalno stanje. Grad Zagreb nema izravnu odgovornost ni nadležnost, ali ne može ni stajati po strani i dopustiti da se njegova zelena pluća uništavaju”, navela je Mrak-Taritaš. Šume na Medvednici i Sljemenu treba “hitno zaštititi, a za pošumljavanje koristiti europske fondove”, dodala je.

Naglasila je i kako Europska unija već dugi niz godina izdašno financira zaštitu šuma i pošumljavanje kroz programe kao što su Natura 2000, LIFE i Forest Europe, te da su Europski zeleni plan i Mehanizam oporavka i otpornosti otvorili sasvim nove mogućnosti.

Zaključila je kako Grad Zagreb treba inicirati te projekte, i provesti ih u suradnji s nadležnim institucijama, prije svega Hrvatskim šumama i Parkom prirode Medvednica.

Comments are closed.