WOOD-MIZEROVE OŠTRILICE I RAZMETAČI ZA TRAČNE PILE: Široka ponuda alata za održavanje opreme

Svaka tračna pila zahtijeva pravilno održavanje kako bi učinkovito i precizno odrađivala svoj posao. Tijekom dugotrajnog procesa piljenja i najbolja tračna pila prije ili kasnije će otupjeti. Zato poznati američki proizvođač opreme za drvopreradu Wood-Mizer u svojoj ponudi ima čitav niz opreme i pribora za održavanje tračnih pila, kao što su oštrilice, razmetači zubi, mjerači, CBN kotači i ulja za brušenje.

Jedan od bitnijih alata za održavanje svakako je oštrilica, koja omogućava oštre vrhove zubi i njihov ispravan profil. Wood-Mizer tako u svojoj ponudi ima nekoliko oštrilica za tračne pile – pristupačan model BMS250 te naprednije BMS500 i BMS600. Iako imaju drugačiji dizajn, dijele neke zajedničke karakteristike. Primjerice, sve one koriste profilirane brusne ploče od CBN-a i imaju brusnu glavu postavljenu pod kutom, osiguravajući najbolje podudaranje i usklađenost CBN bruseva s profilom zuba tračne pile.

CBN tehnologija brušenja

Za najbolje rezultate, Wood-Mizer preporučuje upotrebu CBN tehnologije brušenja. CBN kotač ima profil koji se točno podudara s geometrijom zuba tračne pile. S obzirom na to da Wood-Mizer nudi tračne pile s nekoliko različitih profila zuba, za svaku od njih postoji namjenski CBN profil jer upotrebom neodgovarajućeg može doći do oštećenja. CBN tehnologiji brušenja potrebno je mineralno ulje za hlađenje i čišćenje, a iz Wood-Mizera preporučuju upotrebu mineralnih ulja tehničkih specifikacija ACP1 ili ACP2 za učinkovito pročišćavanje abrazivne strukture brusnog kotača i hlađenje površina koje se zagrijavaju u procesu brušenja.

Karakteristike oštrilica za tračne pile Wood-Mizer

Wood-Mizerov asortiman oštrilica započinje s BMS250 visokokvalitetnom, automatskom oštrilicom za tračne pile. BMS250, za razliku od svoje jednostavnije inačice BMS200, ima poklopac koji štiti unutarnji mehanizam i upravljačku ploču. Pokreće ju električni motor snage 0,18 kW (230 V) koji radi 2700 okretaja u minuti, a oštri listove pila širine 25-50 mm.

Osim BMS250, tu su i modeli BMS500 i BMS600. Njihov dizajn udovoljava zahtjevima visokoproduktivnih pilana koje trebaju stalno oštre listove pila. Oba su modela kompatibilna s brusnim kotačem promjera 203 mm, a napaja ih elektromotor snage 0,75 kW (400V) koji radi 4280 okretaja u minuti. Za poboljšanu učinkovitost naoštravanja, BMS500 i BMS600 imaju automatski alat za uklanjanje srha, automatsko isključivanje s brojačem zuba i lako dostupnu upravljačku ploču. Oštrenje lista pile širine 25-75 mm s razmakom zubi od 13-29 mm obično traje 3-4 minute. BMS600 razlikuje se od BMS500 učinkovitijom uljnom pumpom, većim spremnikom za ulje i nadograđenim mlaznicama za nanošenje ulja.

Razmetači zubi pila Wood-Mizera za učinkovito održavanje tračnih pila

U procesu piljenja zubi tračne pile izvršavaju izuzetno naporan posao. Kako bi se iz svakog trupca dobili najkvalitetniji proizvodi, neophodno je pravilno održavati listove tračnih pila oštrenjem i razmetanjem zuba. Svaka tračna pila mora imati razmetnute vrhove zuba, kako bi se dobio rez s visokokvalitetnom površinom te se učinkovito uklonila nastala piljevina s piljenice i trupca. List tračne pile ima ispravno razmetnute zube, kada su isti precizno i jednako “odmaknuti” lijevo i desno od sredine tračne pile. List pile s pogrešno razmetnutim zubima može se brzo pregrijati, što na kraju može dovesti do oštećenja.

Odabir razmetača vrhova zubi

BMT100 je ručni jednostrani uređaj za postavljanje zuba. Riječ je o ekonomičnom, preciznom i jednostavnom alatu za rad. “BMT100 radi s tračnim pilama širine 25-75 mm i njime se ručno upravlja (jednom rukom razmećete zube pritiskom ručice, a drugom rukom pomičete tračnu pilu). U jednom prolazu postavlja zube samo s jedne strane tračne pile, pa morate okrenuti pilu i ponoviti postupak s druge strane. Kako je razmetač ručni, razmetanje jedne strane tračne pile u prosjeku traje 7-10 minuta, ali BMT100 omogućuje vrlo precizno razmetanje zuba”, ističu iz Wood-Mizera. Za individualne pilanare koji imaju mali volumen prerade trupaca, ali žele osigurati jednaki razmet zuba, BMT 100 je odličan početni razmetač.

BMT150  je ručni dvostrani uređaj za postavljanje zuba. Istovremeno razmeće dva zuba (lijevo / desno) i omogućava razmetanje vrhova zubi tračne pile širine 25-75 mm s razmakom zuba od 6-32 mm. “Njime se ručno upravlja polugom koja aktivira dva postavljena vijka za pritezanje i istodobno pomiče tračnu pilu potiskivačem. Prilagođavanje visine tračne pile vrši se zamjenom klina i gumba za fino podešavanje. Kako bi se osigurala najveća preciznost razmetanja zuba, BMT150 ima alat “Set Master Gauge” mjerilo za provjeru vrijednosti razmetnutog zuba i precizno podešavanje svih vijaka na razmetaču. Da biste razmentnuli zube jedne tračne pile, trebaju vam oko 3-4 minute”, objašnjavaju iz Wood-Mizera.

Jedan od najpopularnijih strojeva za razmetanje zuba tračnih pila je Wood-Mizerov BMT200/250 dvostrani razmetač zuba, koji je dostupan u dvije verzije. Jednostavnija inačica BMT200 je ručni razmetač, dok je BMT250 elektrificirana inačica s motorom snage 0,18 kW. BMT250 također omogućava znatno brži postupak pa su tako za pripremu jedne tračne pile potrebne svega 2-3 minute.

BMT300 je pneumatski uređaj za jednostrano razmetanje zuba, a dizajniran je za profesionalne i velike zahvate. Radi u nekoliko načina rada te koristi različite dijagnostičke funkcije za pregled komponenata stroja i ispravnog razmeta zuba. Koristi dva izvora energije: elektromotor (2x) 24V DC za napajanje potiskivača tračne opile i mehanizma za pomicanje, te komprimirani zrak (min. 4 bara) za napajanje alata za stezanje, vijka za podešavanje i mlaznice za čišćenje. Postavljač zuba “BMT300”  istovremeno postavlja samo jednu stranu tračne pile, što znači da ćete tračnu pilu trebati okrenuti i za postavljanje druge strane. Izuzetno je precizan i brz pa su tako potrebne 3 minute za pripremu jedne tračne pile.

 

Više detalja: www.woodmizer.hr

 

Comments are closed.