USPJEŠNA KONFERENCIJA NA KUPRESU: Okupilo se više od 150 sudionika

Uz predstavnike stručnih subjekata u području šumarstva i prerade drva ovogodišnja međunarodna konferencija je okupila važne dionike iz društveno-političke i akademske sfere u Bosni i Hercegovini i iz okolnih zemljama. Na skupu su obrađene važne sektorske teme uključujući klimatske promjene, korištenja zemljišta i biomase, certificiranje i inženjersko djelovanje, slučajevi zabrana izvoza sirovine, kretanje cijena drvnih sortimenata u krizi, karakteristike recesijskog tržišta i specifičnosti šumarstva na kršu.

Tijekom konferencije je potpisan sporazuma o suradnji između tvrtki “Hrvatske šume” d.o.o. i ŠGD “Hercegbosanske šume” d.o.o. Kupres. ”Ovim sporazumom unaprijedit će se izgradnja protupožarnih puteva jer ćemo zajedno aplicirati na međunarodne fondove. Nadam se da ćemo time smanjiti broj požara unutar područja kojim mi gospodarimo. Također, zajedno ćemo aplicirati na EU projekte vezane za razminiranje površina koje su zagađene minama još od Domovinskog rata, a dio te suradnje odnosi se i na ugradnju softvera koji koriste naše kolege iz Hrvatske” – rekao je prilikom potpisivanja direktor ŠGD Hercegbosanske šume Mario Mašić. Predsjednik Uprave “Hrvatskih šuma” Nediljko Dujić je istaknuo kako će oba šumarska društva imati koristi od potpisivanja sporazuma.

 

„Naša iskustva u gospodarenju šumama možemo prenijeti ne samo na ove prostore već i diljem Bosne i Hercegovine te će biti podrška u primjeni novih tehnologija i novih propisa, a na obostrano zadovoljstvo“ – dodao je predsjednik uprave Dujić koji je konferenciju iskoristio za niz bilateralnih sastanaka s predstavnicima različitih na šumi baziranih tvrtki.

Na ovom središnjem sektorskom skupu koji se tradicionalno održava na Kupresu i ove godine usvojeni su važni zaključci i preporuke, a koji se nalaze u prilogu ovdje. Organizatori konferencije su bili ŠGD “Hercegbosanske šume” d.o.o. Kupres i Hrvatski drvni klaster.

Comments are closed.