UDVOSTRUČENA CIJENA PRIJEVOZA KONTEJNERA: Drastičan rast transportnih troškova prema Aziji!

Dio tvrtki koje izvoze drvne proizvode prema Kini, nakon početnog šokantnog usporavanja razmjene i izvoza u siječnju, posljednjih dana ipak očekuju smirivanje stanja sa zarazom uz normalizaciju prometa ljudi i roba.

Počele su raditi tvornice i banke, osjeća se ponovno neki gospodarski impuls s tog velikog tržišta, iako još ne možemo govoriti o normalnim prilikama, javljaju se u redakciju pojedini izvoznici drvnih proizvoda.

Jutros je dio njih od prijevoznika i špeditera primio vrlo zabrinjavajuću vijest, budući da je porasla cijena kontejnerskog prijevoza s dosadašnjih 500 USD na preko 1.300 USD po kontejneru, što će ionako smanjenju zaradu trenutnih poslova u Aziji dovesti u pitanje i prisiliti izvoznike da se okrenu novim tržištima. Zastoj isporuke kineske robe prema Europi značio je i otkazivanje dolaska milijuna kontejnera, a njihova europska odredišta značila su glavninu zarade za prijevoznike, dok su povratne ture u Kinu bile znatno jeftinije.

Drvoprerađivački sektor u Hrvatskoj i zemljama JIE je već u siječnju osjetio konkretne posljedice širenja koronavirusa u Kini, a zastoji na tržištu ugrozili su neke povezane i slične izvozne poslove u Aziji, primjerice u Vijetnamu, Japanu i Južnoj Koreji.

Comments are closed.