U PRVOM KVARTALU HŠ UPLATILE 42 MIL. KN ŠUMSKOG DOPRINOSA: Prošle godine uplaćeno je ukupno 125,7 mil. KN

Hrvatske šume objavile su kako su za prvi kvartal ove godine uplatile 42 milijuna kuna šumskog doprinosa jedinicama lokalne samouprave. Riječ je o redovitoj naknadi koju HŠ uplaćuju općinama i gradovima, a obračunava se postotnim stopama od vrijednosti prodaje drva na panju na području pojedine jedinice lokalne samouprave.

Ranijih godina prosječna godišnja obaveza Hrvatskih šuma d.o.o. za šumski doprinos iznosila je 50-ak milijuna kuna. Novim Zakonom o šumama iz srpnja 2018. godine stope šumskog doprinosa gotovo su udvostručene i sad iznose 5%, odnosno 10% za potpomognuta područja, od ostvarene vrijednosti prodaje drva na panju.

Tako je obveza Hrvatskih šuma s 52 milijuna kuna u 2017. godini, porasla na 126,3 milijuna kuna u 2019. godini, dok su u 2020. Hrvatske šume jedinicama lokalne samouprave uplatile iznos šumskog doprinosa u vrijednosti od 125,7 milijuna kuna.

Prema Zakonu o šumama, šumski doprinos jedinicama lokalne samouprave plaćaju pravne i fizičke osobe koje obavljaju prodaju proizvoda iskorištavanja šuma, odnosno drvnih sortimenata. Riječ je o namjenskim sredstvima koje je jedinica lokalne samouprave dužna uložiti isključivo u izgradnju i održavanje infrastrukture.

Comments are closed.