PREDSTAVLJEN JAVNO-PRIVATNI PLAN ZA SPAS ŠUMA: Tempo krčenja šuma nezaustavljivo raste!

Sjedinjene Američke Države, Norveška i Velika Britanija udružile su snage s tvrtkama među kojima su Amazon i Nestle kako bi pokrenule projekt usmjeren na zaštitu svjetskih tropskih šuma. Na američkom summitu čelnika o klimi predstavljena je koalicija za smanjenje emisija ubrzavanjem financiranja šuma (LEAF), javno – privatni projekt koji ima za cilj prikupiti najmanje milijardu dolara početnog financiranja.

Naime, vlade i tvrtke koje će sudjelovati plaćat će zemljama s tropskim i suptropskim šumama za smanjenje emisija CO2, potez za koji se nada kako će pomoći u smanjenju i na kraju zaustaviti krčenje šuma.

Podaci Global Forest Watcha o tempu krčenja šuma pokazuju porast od 12% u odnosu na prethodnu godinu, što iznosi više od 10 milijuna hektara primarne tropske šume, otprilike veličine Švicarske.

“Okupljanje državnih i privatnih resursa neophodan je korak u potpori naporima velikih razmjera koji se moraju mobilizirati da se zaustavi krčenje šuma i započne obnavljanje tropskih i suptropskih šuma”, rekao je američki specijalni izaslanik za klimu, John Kerry.

Zemlje koje žele sudjelovati u programu morat će provjeriti smanjenje emisija povezanih s krčenjem šuma novim, rigoroznijim standardom, koje bi na nacionalnoj razini procijenila neovisna treća strana, navodi se u priopćenju koalicije. Tvrtkama koje žele sudjelovati u projektu bit će dopušteno pridružiti se samo ako mogu pokazati predanost “dubokom dobrovoljnom smanjenju” vlastitih emisija, u skladu sa znanstveno utemeljenim ciljevima i Pariškim sporazumom o klimi.

Među ostalim tvrtkama koje su se do sad prijavile za sudjelovanje na projektu su Airbnb, Boston Consulting Group, McKinsey, Salesforce, Bayer te Unilever.

 

Izvor: Reuters

Comments are closed.