POŽGAJ O STANJU U SEKTORU: „ Država će dići namete i poreze, a nama će padati cijene proizvoda!“

Nikola Požgaj, predsjednik Uprave Požgaj grupe za Lider je prokomentirao najveće izazove koje je pred sektor stavila korona kriza. Požgaj je tako istaknuo kako je prvi problem nemogućnost pristupa vanjskim tržištima, upravo zbog činjenice da je ova branša pretežno izvozna.

To nam uvelike otežava redovne kanale prodaje znajući da je branša u kojoj djelujemo snažno izvozna i da proizvodi koje proizvodimo zahtijevaju direktnu prezentaciju kod kupaca, na tržištima i sl. Dio izgubljene inozemne prodaje (tržišta) pokušat ćemo nadomjestiti optimizacijom asortimana i otvaranjem nekoliko nišnih proizvoda manjih serija, a većih prodajnih cijena, što bi nam donijelo održivu poziciju u razlici prihoda-troškova – rekao je Požgaj.

Isto tako, Požgaj je uvjeren i kako će poslovanje biti još zahtjevnije u budućnosti. – Država će, nažalost, krpajući svoj deficit i uz nemogućnost snažnijeg zaduženja, morati podizati namete i poreze (direktne i indirektne) za poduzetništvo i to će dugoročno dodatno oslabiti proizvodni sektor, što je najveća prijetnja budućem poslovanju. Nažalost, takva neizvjesna državna ekonomija u kojoj djelujemo opterećenje je koje će produžiti oporavak od krize u odnosu na konkurente iz drugih EU zemalja – poručio je Požgaj i nadodao kako će cijene proizvoda značajno pasti zbog smanjene potražnje i veće ponude.

Nastat će borba za prevlast i prodaju proizvoda koje smo stavljali na zalihu tijekom ovog razdoblja tj. za vrijeme zatvorenih granica. U takvim okolnostima, zbog smanjene potražnje i veće ponude, cijene proizvoda u izvozu će značajno pasti što će dodatno narušiti ionako potkapitalizirani sektor industrije u RH i bit će potrebno osigurati značajne kreditne i investicijske direktne linije iz razvojnih programa HBOR-a – zaključio je predsjednik Uprave Požgaj grupacije.

Comments are closed.