PAD POTRAŽNJE GRAĐEVINSKOG DRVA i GRAĐE: Građa, ploče i podove je kriza najviše pogodila!

U drugoj polovici 2023. godine nastavlja se kriza u sektoru drva u graditeljstvu, stoga je ovaj podsektor u Europi označen kao najpogođeniji krizom uzrokovanom cijelim nizom razloga. Tu su najprije inflatorni učinci, zatim nedostatak radne snage i rast troškova rada i proizvodnje, do snažnog utjecaja ratova u Ukrajini i Izraelu na razvoj tržišta i logistike. Ostvareni rezultat u razdoblju 6-12 mjesec 2023. su znatno niži od očekivanih. Zapravo, oni sada još jednom odražavaju snažnu osjetljivost sektora (poput krize 2008.) i pogoršanje općih uvjeta prodaje drva tijekom posljednjih šest mjeseci. Pad prodaje, posljedično i pad dobiti srazmjerno je utjecao i na pad investicija velikog dijela proizvođača. Analitičari ističu kao vrlo pogođene sektore proizvodnju podova, OSB ploča, kao i druge proizvode na bazi ploča vlaknatica, te generalno tržište svih poluproizvoda od drva.

Međutim, ono što drvoprerađivače ohrabruje su relativno stabilna razdoblja iz prethodne 2022. i dijela 2021. godine, što je na globalnoj razini označeno kao rekordno razdoblje s dobrom tržišnom potražnjom i rekordnim razinama sektorskih marži. Nakon katastrofalnog pada tržišta u 2020. uzrokovanog pandemijom došlo je do iznenadnog porasta potražnje i ta tržišna renesansa je bila prisutna do 2022., te dijelom i u 2023. – Može li se to sada ponoviti u prvoj polovini 2024? Može li se pojaviti neki tržišni sifon koji bi usisao milijune kubika građe koja se nalazi na svjetskim skladištima, od Egipta, Kine, Kanade, SAD-a ili Čilea? – otvoreno se pitaju globlni sektorski mediji, dodajući kako proizvodi od drva, točnije drvene konstrukcije, piljena građa i posebice drveni podovi spadaju u grupu izravno pogođenih podsektora povezanih s očitim padom poslova i narudžbe u građevinskoj industriji.

Neki analitičari polažu nade u sektor dekorativnog namještaja i u jačanje proizvoda za opremanje, jer na brojnim tržištima raste turistička industrija. Nadalje, neke tvornica u SAD-u bilježe povećanje količina u narudžbama zahvaljujući širenju i rastu američkog tržišta u nekim graditeljskim nišama. EU drvoprerađivači su i dalje pod pritiskom stalnog povećanja svojih performansi održivosti i potreba za primjenu ekoloških normi, a mnoge velike europske kompanije koriste sredstva iz nacionalnih planova za oporavak kako bi se pridružili liderima koji promiču aktivno kružno gospodarstvo. Upravo je to za EU i dalje ključna razvojna tema, uz niskougljične učinke te ulaganja u pogone za preradu recikliranog drva, kao i za stalno smanjenje ugljičnog otiska u proizvodnji i logistici.

Comments are closed.