OTVORENA 13. MEĐUNARODNA KONFERENCIJA RIM: Znanstveni skup o proizvodnom inženjerstvu

Kohlbach / KBE Bioenergie

U Sarajevu je otvorena 13. konferencija “Razvoj i modernizacija proizvodnje” u organizaciji Univerziteta u Bihaću. Okupila je više od 120 autora znanstvenih radova iz SAD-a, Njemačke, Meksika, Srbije, Irana, Turske, Bugarske, Albanije, Hrvatske, Slovenije te Bosne i Hercegovine.

“Moramo stvoriti nove oblike suradnje s akademskom zajednicom i nastaviti s implementacijom konkretnih R&D projekata u privredu”, istaknuo je premijer Unsko-sanskog kantona Mustafa Ružnić otvarajući konferenciju.

Opći trend razvoja i prestrukturiranja proizvodnje u tehnološki razvijenom svijetu sve se više zasniva na modernizaciji i reinženjeringu, čiji je temelj primjena novih tehnologija, fleksibilne automatizacije i organizacije te kompjuterski integrirane proizvodnje s osnovnim ciljem da se proizvodi kvalitetnije, jeftinije i brže.

Na tragu tih spoznaja, svake druge godine organizira se međunarodni skup pod nazivom ”Revitalizacija i modernizacija proizvodnje – RIM”. Prvi skup organiziran je 1997. s ciljem sagledavanja i analize stanja u industriji nakon rata i stvaranja osnovnih pretpostavki za širu primjenu revitalizacije i modernizacije proizvodnje.

Očekuje se kako će ovaj skup i prikazani radovi biti novi konkretni poticaj i doprinos u transferu znanja i tehnologija i razvoju moderne proizvodnje, te da će ponuditi odgovore na niz pitanja kako usavršiti proizvodnju i poslovne sustave učiniti profitabilnijim i efikasnijim na turbulentnom međunarodnom tržištu.

Comments are closed.