OBUSTAVA RADA U TVORNICAMA PELETA: Kako premostiti učinke tople zime i financirati robu u skladištima?

Kohlbach / KBE Bioenergie

Većina proizvođača drvnog peleta u središnjoj i istočnoj Europi susreće se velikim izazovima proizašlih iz tople zime na glavnim tržištima, prije svega u Italiji, koja je glavno tržište za rezidencijalni pelet. Prepuna skladišta, prodaja po dumping cijenama te pritisak na konkurentnost i likvidnost proizvođača zajednički su svim peletarima od Rumunjske do Slovenije, a dio tvornica zaustavio je proizvodnju.

Izazovi su najizraženiji kod manjih proizvođača koji nisu u stanju premostiti financijske učinke toplog vremena i već se sada orijentirati na narednu sezonu 2020/2021 koja bi trebala biti u znaku puštanja u rad novih energetskih kapaciteta u UK, a koji bi trebali dugoročno smanjiti rizike od klimatskih utjecaja i olakšati plasman peleta.

Računa se i na početak plasmana europskog peleta na tržišta Azije gdje pojedine zemlje ubrzavaju energetsku tranziciju prema OIE. Američki proizvođač Enviva upravo povećava godišnji kapacitet za 490.000 tona u tri postojeće tvornice: Southampton – Virginia, Northampton – North Carolina i Sampson – Sjeverna Karolina, čime namjerava zadovoljiti neke od velikih energetskih kupaca u Europi.

Očekuje se kako će europski proizvodni kapacitet u 2020. porasti za samo 200.000 t, a većina nove europske proizvodnje dolazi iz Španjolske, gdje proizvođač Biowood Niebla planira pokrenuti proizvodnju 75.000 t, ali tek počevši s drugom polovicom godine. U Latviji će Stora Enso u drugom tromjesečju 2020. započeti proizvodnju u svom novom pogonu od 50.000 tona.

Azijska potražnja bi se također trebala povećati, međutim raste i konkurencija iz Sjeverne Amerike, dok su europski proizvođači do sada imali ograničenja s visokom cijenom transporta. Japan će 2020. dobiti pet novih elektrana u kojima je predviđeno loženje na pelet, dok analitičari predviđaju kako će Južnoj Koreji godišnje trebati čak 2 milijuna tona peleta. Iako je najveći dio azijske opskrbe iz Sjeverne Amerike planiran tek od 2022. godine, na tržištu se već pojavljuje i lokalni vijetnamski pelet koji ipak nije u stanju ispuniti najzahtjevnije kvalitativne standarde za Japan i Koreju.    

Comments are closed.