NOVO IZVJEŠĆE IZ BRUXELLESA: Bioenergija je i dalje glavni obnovljivi izvor energije u EU

Europska asocijacija za bioenergiju Bioenergy Europe objavila je izvješće koje pruža sveobuhvatan pregled općeg energetskog miksa EU i različitih izvora energije u EU27. U izvješću se ističe kako unatoč značajnom rastu potrošnje obnovljive energije tijekom posljednjeg desetljeća, naš energetski sustav još uvijek uvelike ovisi o uvezenim fosilnim gorivima. Također, izvješće poziva na ubrzavanje prodora čistih energetskih alternativa kako bi se postigla klimatska neutralnost do 2050.

U EU27 bioenergija je glavni obnovljivi izvor energije i činila je više od 11% bruto finalne potrošnje energije u 2019. „S obzirom na trenutne visoke cijene električne energije i plina, bioenergija nudi pametno i fleksibilno rješenje za opskrbu pristupačnom energijom i pomaže u borbi protiv energetskog siromaštva“, ističe se u izvješću i nadodaje kako biomasa sa stopom uvoza od svega 3,4% predstavlja važan autohtoni izvor energije koji podupire ruralni razvoj i zapošljavanje u cijeloj EU.

U izvješću se navodi i kako je sektor bioenergije 2018. zapošljavao 708.600 ljudi i ostvario promet od 57,6 milijardi eura u EU27 i Velikoj Britaniji. Usporedbe radi, promet vjetra i hidroenergije zajedno je iznosio 56,2 milijarde eura u istoj godini.

Važno je istaknuti i kako je u 2018. čak 74% globalnih dobavljača bioenergije bilo smješteno u EU27 i Velikoj Britaniji, što pokazuje da je Europa postala lider u razvoju bioenergetske tehnologije, proizvodnji i procesima proizvodnje goriva te da je glavni izvoznik napredne i inovativne opreme i rješenja. „Kako bi se postigli klimatski ciljevi EU-a, energija se mora u potpunosti opskrbljivati iz obnovljivih izvora energije do 2050. godine, a bioenergija iz održivih izvora imat će ključnu ulogu u tome. Ulijevanje povjerenja ulagačima s dugoročnim dizajnom politike i strategije prvi je korak za postizanje ugljično neutralne budućnost“, ističu iz asocijacije Bioenergy Europe.

Comments are closed.