MODERNISTIČKO NASLIJEĐE: Prostorijin namještaj u privremenom postavu „Južnog salona“ u Vili Zagorje

Južni salon Vile Zagorje preuređen je kao dio programa Godišnje izložbe ostvarenja hrvatskih arhitektica i arhitekata u 2020. godini, a koncipiran je u suradnji Udruženja hrvatskih arhitekata (UHA), Muzeja suvremene umjetnosti (MSU), Prostorije i Grupe.

Iako privremenog kataktera, ovaj je projekt primjer moderne diplomacije koja uspješno objedinjuje arhitektonsku baštinu i suvremenu produkciju hrvatskog dizajna i umjetnosti kao simbole svoje gospodarske i kreativne moći te odraza nacionalnog identiteta, pojašnjavaju iz Prostorije.

„Vila Zagorje dio je arhitektonskog modernističkog nasljeđa hrvatske arhitekture, a upravo je ono korijen i inspiracija dizajnu namještaja u Prostoriji. Iako ih dijeli više od pola stoljeća, oni se prirodno nadopunjuju na način da se naglašava podrijetlo dizajna, ali ujedno i njihova suvremenost. Upravo je na modernističkim vrijednostima da između arhitekture, dizajna i umjetnosti nema temeljne razlike, idejno nastao koncept ovog postava“, kazali su iz Prostorije.

Naime, nakon perioda historicističke adaptacije Južnog salona, suvremeni duh postava izložbe „Južni salon: 2021.“ obuhvaća izbor iz kolekcije namještaja Prostorije (Combine sofa – Numen/ForUse, Strain niske stolice – Simon Morasi Piperčić, Tinker naslonjač i stolići – Grupa, Polygon naslonjač i stolići – Numen/ForUse, Tepisi – Grupa) i rasvjetna tijela Grupe (Baluna, Arigato). Likovni dio postava predstavlja radove od 50-tih godina prošlog stoljeća do danas, a odabrani su radovi umjetnika i umjetnica različitih generacija koji predstavljaju ključna mjesta u suvremenoj hrvatskoj umjetnosti 20. stoljeća – Juraj Dobrović, Ivana Franke, Duje Jurić, Ivan Picelj, Edita Schubert i Silvije Vujičić.

Comments are closed.