HRT O OPORAVKU OD KRIZE BEZ OTPUŠTANJA RADNIKA: Drvoprerađivači se nadaju normalizaciji

Drvoprerađivači iz Gorskog kotara, unatoč teškoj situaciji, ne planiraju otpuštati radnike i nadaju se kako će uspjeti prebroditi tržišne izazove i usporavanje globalnog gospodarstva. Za Hrvatsku radioteleviziju komentirali su kako i dalje bilježe velike padove i oscilacije u poslovanju, posebice jer glavninu proizvoda izvoze.

Osjetimo dosta veliko usporavanje, pogotovo na tržištu Italije, Austrije. Isto tako, prekomorski promet  je dosta pao jer dosta izvozimo u Aziju te u Španjolsku, tako da nam je i taj dio dosta poslovanja pogođen – rekao je Goran Mihić, rukovoditelj komercijale u tvrtki Drvenjača d.d. Fužine.

Ipak, drvoprerađivačima su od velike pomoći bile državne potpore. – S obzirom na pad prihoda i naša tvrtka je koristila potpore Vlade RH. Moram reći da su one pomogle da se očuva zaposlenost. Ubuduće mislim da bi te potpore trebale biti usmjerene više prema poticanju izvoza – istaknuo je Franjo Mihelčić, direktor tvrtke Lokve d.d.

Inače, u Lokvama su ove godine osuvremenili opremu te ističu kako je važno zadržati radnike jer je do njih u Gorskom kotaru ionako teško doći. – S obzirom na to da smo značajno radili na disperziju tržišta u proteklim godinama, sada na neki način dopunjavamo kapacitete kroz narudžbe iz sjeverne Europe – zaključio je Mihelčić.

Comments are closed.