EUROPSKE PILANE MOGU OČEKIVATI VEĆI IZVOZ U SAD: I dalje traje velika potražnja za mekim drvom

Kohlbach / KBE Bioenergie

Drvna građa i dalje je vrlo tražena u SAD-u i Europi. Ograničena ponuda rezultirala je privremenim skokovima cijena koje su tijekom proljeća zabilježile visoke razine, praćene padom početkom ljeta. Očekuje se da će povećana potražnja drva biti aktualna u cijelom narednom desetljeću u većini svjetskih regija, uključujući Sjevernu Ameriku i Aziju. Obje ove regije dosljedno ovise o uvezenom drvu.

Nekoliko zemalja na svijetu može značajno proširiti izvoz drvne građe, a Europa će u budućnosti igrati sve značajniju ulogu kao dobavljač drva. Sve to neće utjecati samo na pilane, već i na šumovlasnike, tvrtke za proizvodnju celuloze, proizvođače drvenih ploča i proizvođače peleta.

SAD je najveće tržište drvne građe na svijetu i snažno ovisi o uvezenoj građi. Uvoz je u posljednjih deset godina dosljedno iznosio oko 30% potrošnje. Očekuje se nastavak dugoročnog rasta potražnje u SAD-u, potaknut uglavnom izgradnjom novih kuća i solidnom potrošnjom drvnih proizvoda u sektoru popravka i preuređenja.

Američki uvoz iz Kanade pao je tijekom posljednjih pet godina, a europska drvna građa uglavnom je popunila prazninu. Opskrba iz Kanade bit će dodatno ograničena u narednim godinama zbog trajnih učinaka planinske bube u Britanskoj Kolumbiji. Očekuje se kako će se SAD zbog toga sve više oslanjati na europski uvoz, ističe u priopćenju Wood Resources International.

Comments are closed.