EU FINANCIRA SNIMANJE ŠUMA DRONOVIMA: Inovacije u Slavoniji i Baranji

Nakon dvije godine provođenja, u Osijeku je održana završna konferencija projekta „Red Faith – Obnova biološke raznolikosti pomoću zračnih videotehnologija“ koji je financiran sredstvima EU.

Riječ je o projektu kojemu je vodeći partner bio Baranya Megyei Onkormanyzat (baranjska županija sa sjedištem u Pečuhu) dok su partneri bili šumarska tvrtka Mecsekerdo Zrt., Hrvatske šume d.o.o. te Fakultet za odgojne i obrazovne znanosti Sveučilišta J.J. Strossmayera u Osijeku. Projekt je nastao iz potrebe za efikasnijim, kompleksnijim i detaljnijim procesom pregleda terena šuma i šumskog zemljišta. Zračni monitoring pruža mogućnost bolje prevencije širenja invazivnih vrsta, bržu reakciju na ugroze šume od insekata, bolesti ili ljudi, analizira rezultate korištenja kemijskih sredstava i ostalih uzgojnih radova, prikazuje štete od suše i požara, upozorava na mogućnosti poplave i prati njeno širenje, te moguće zastoje, pomaže pri uređivanju šuma, procjenjuje stanje biomase, itd.

Tako je nabavljeno nekoliko dronova koji su snimali stanje na površini od  10 tisuća hektara. Na području UŠP Osijek su, zahvaljujući ovom projektu, prvi puta u povijesti rađena šumarska istraživanja ovakvom tehologijom, a kao rezultat projekta bit će kreirani i posebni priručnici koji imaju za cilj prenijeti dobivene spoznaje prema Hrvatskim šumama, ali i javnosti u operativnom korištenju dronova i softverskoj obradi u šumarstvu. Projekt je koštao 485.401, 94 EUR, a od toga je EU pokrila 412.591, 64 EUR.

Comments are closed.