EOS O PROBLEMIMA NA TRŽIŠTU PILJENE GRAĐE: „Vrlo ozbiljno shvaćamo zahtjeve tržišta i radimo na rješenjima“

Europska udruga pilana (EOS) oglasila se o aktualnoj situaciji na tržištu, odnosno nestašici sirovine koja stvara sve veće probleme cijelom sektoru. U priopćenju su istaknuli kako je zbog pandemije i privremenog zatvaranja proizvodnih pogona došlo do nestašica u lancima opskrbe, a to se, zajedno sa slabom dostupnosti kontejnera, negativno odrazilo na promet robe.

„Dinamika potražnje i ponude tako je igrala ulogu u izvanrednom rastu cijena sirovina tijekom posljednjih nekoliko mjeseci. Cijena mnogih roba naglo je porasla, dosegnuvši u nekim slučajevima rekordne razine“, stoji u priopćenju. Nadodali su i kako su se brojni ljudi, zbog lockdowna i činjenice da većinu vremena moraju provoditi kod kuće, odlučili na obnovu i unaprjeđenje svojih domova, što je izazvalo procvat „uradi sam“ sektora. Istovremeno, procvat je doživjela i industrija ambalaže, a europske pilane imale su velike izazove oko povećanja proizvodnje kako bi mogle zadovoljiti rastuću potražnju.

„Unatoč povećanju proizvodnje u 2020. godini, kao i u mnogim drugim industrijskim sektorima, snažna potražnja pogurala je cijene piljene građe, posebno u Sjevernoj Americi. Međutim, u dugoročnijoj perspektivi, cijena piljene građe porasla je manje od cijene ostalih građevinskih materijala. Štoviše, čini se da je logistika veći problem za uravnoteženje ponude i potražnje“, istaknuli su iz EOS-a. „Industrija vrlo ozbiljno shvaća zahtjeve europskih tržišta i radi na rješenjima“, zaključuju.

Comments are closed.