BJELIN ULAŽE U ČISTU ENERGIJU: Svi objekti će se napajati solarnom energijom

KBE Bioenergie

Švedsko-hrvatska grupacija Bjelin postavila je cilj postati najvećom i najodrživijom tvrtkom za proizvodnju drvenih podova na svijetu pa tako najavljuju velika ulaganja u solarnu energiju. „S velikim ponosom najavljujem našu novu strategiju za potpuni prijelaz na čistu energiju“, kazao je Darko Pervan, vlasnik Bjelina.

Rasprava o čistoj energiji dobila je zamah kroz akvizicije i širenje novih proizvodnih pogona u Hrvatskoj. Nedavno su preuzeli Spačvu, a u tijeku je i izgradnja najveće svjetske tvornice drvenih podova u Ogulinu. Uz to, imaju i objekte u Otoku i Bjelovaru, ali i švedskom Vikenu. Kako bi sve proizvodne jedinice postale energetski samodostatne, bit će potrebna velika ulaganja, ali u Bjelinu su uvjereni kako će se investicija s vremenom isplatiti.

Tako će tvornicu u Spačvi napajati solarna elektrana koja proizvodi 2,9 megavata (MW). Prva faza od 1,0 MW spremna je za korištenje, dok će ostatak solarnih ćelija biti postavljen u narednim mjesecima, a uskoro se očekuje i postavljanje solarnih panela na krovu objekta u Otoku.

Comments are closed.