AUSTRIJSKI DRVOPRERAĐIVAČI: Treba nam politička podrška za izlazak iz krize

S velikim zanimanjem sektor prati situaciju u austrijskoj drvnoj industriji. Stručni časopis Holzkurier prenosi razgovore s vodećim subjektima koji online komentiraju aktualne tržišne prilike. Italija je za Austriju glavno tržište i trenutno se ističe potreba za fleksibilnosti proizvodnje i mogućnost za trenutnim reakcijama prema rijetkim kupcima i tržištu.

Kod prošlih kriza, postojala je mogućnost pripreme nekoliko tjedana unaprijed, ili se čak jedan cijeli kvartal pisalo i najavljivalo teškoće na globalnom tržištu, a sada korona-kriza  traži hitne prilagodbe tržištu na tjednoj bazi. – Mnoge su tvrtke uskršnje blagdane iskoristile za jednu vrstu kolektivnog godišnjeg, a teško je reći što će biti nakon Uskrsa. Međutim, sigurno će se nastaviti smanjena proizvodnja između 30 i 50 posto, ističe Herbert Jöbstl, predsjednik Austrijske udruge pilanara. Austrijski drvoprerađivači navode kako sada trebaju brzu podršku politike. – Trebamo odgovarajuće okvirne uvjete i poticaje, posebno u segmentu prijevoza i logistike. Tražimo povećanje kamionske tonaže na 50 t bez ograničenja radijusa, optimiranje prekrcaja na željeznici, izgradnju mreže Rail Cargo grupe, ali i dodatna skladišta svježe sirovine izvan šume.

 Jöbstl smatra kako drvna industrija iz krize može izaći snažnija te da će drvni proizvodi u budućnosti ostvariti rast, no i dalje su tu određeni izazovi, kao što je potreba za održivim gospodarenjem šumama te povećanje produktivnosti i energetske učinkovitosti u samoj proizvodnji. – Ako to riješimo, imamo superšansu. Potražnja će rasti, moguće će biti i veća nego prije korona-krize. U nadolazećem kvartalu magična riječ će biti cashflow. Sve što neće biti nužno, poput investicija, vjerojatno će se odgoditi. Jer nakon korona-krize, nastupit će gospodarska kriza, zaključuje predsjednik Jöbstl.

Comments are closed.