ZABRINUTOST ZBOG ZABRANE IZVOZA TRUPACA: Rusija od 2022. planira obustaviti izvoz trupaca

Kohlbach / KBE Bioenergie

Rusija je prošle 2020. godine izvezla 15 mil. m3 trupaca, što je činilo gotovo 12% svjetske trgovine oblog drva, a prema novom izvješću Wood Resources International. Velik dio ove trgovine mogao bi se zaustaviti sljedeće godine kada bi trebao stupiti na snagu novi zakon koji je predložio ruski predsjednik Putin.

Planira se zabraniti izvoz trupaca mekog drva te visokovrijednih trupaca tvrdog drva od 1. siječnja 2022. Ruska vlada također razmatra dodatne propise koji bi trebali doprinijeti smanjenju izvoza svježe piljene građe četinjača, a ruski analitičari ističu kako bi se i ona mogla primjenjivati od sljedeće godine, iako u nekoj labavijoj verziji u odnosu na trupce za koje se očekuje usvajanje zakonskih odredbi već u drugom tromjesečju ove godine.

Ove najave izazivaju zabrinutost mnogih kupaca na globalnom tržištu, dok se najveći utjecaj zabrane očekuje u Kini, koja je u posljednjem desetljeću daleko najveći kupac trupaca iz Sibira, odnosno iz ruske regije Daleki istok. Očekuje se kako će Kina već u ovoj godini znatnije pojačati tržišne napore kako bi nabavila puno više trupaca iz drugih regija svijeta, poput Oceanije (Novi Zeland), ili iz Europe te iz Sjeverne Amerike, navodi se u izvješću Wood Resources International. 

Comments are closed.