VLADA STALA UZ DALJNJI RAZVOJ DRVNE INDUSTRIJE: Premijer Plenković u obilasku tvornice u Vrbovskom

Kohlbach / KBE Bioenergie

Prilikom posjete pogonu tvrtke CEDAR u Vrbovskom, premijer Andrej Plenković je naglasio kako Vlada aktivno radi na smanjivanju izvoza drvnih sirovina, odnosno porastu izvoza prerađevina i visoko sofisticiranih proizvoda. – Intencija je da bude što manje izvoza trupaca, a da se broj prerađenih i visokosofisticiranih proizvoda postupno poveća. Na tome radimo – poručio je premijer.

Inače, Plenković je u Vrbovsko stigao kako bi obišao drvoprerađivačku tvrtku Cedar, odnosno gradilište najmodernijeg primarnog pogona za obradu tvrdog drva u Europi. Cedar trenutno zapošljava 370 stanovnika Gorskog kotara i u potpunosti je izvozno orijentirana tvrtka, s realiziranim ulaganjima od preko 90 mil.EUR.

Osim premijera, tvrtku su posjetili i ministrica poljoprivrede Marija Vučković, državna tajnica u Ministarstvu rada i mirovinskog sustava Majda Burić te predsjednik Uprave Hrvatskih Šuma Krunoslav Jakupčić koji je izjavio kako je izrađen model kako zadovoljiti većinu pilanskih kapaciteta te da ih se potiče da što više finaliziraju sirovinu.

Plenković je nadodao i da je Zakonom o brdsko-planinskim područjima, Zakonom o potpomognutim područjima te Zakonom o financiranju lokalne i regionalne samouprave  i povećanjem postotka od šumskog doprinosa učinjen veliki iskorak u razvoju Primorsko-goranske županije i demografski vrlo ugroženog područja Gorskog kotara.

Comments are closed.