UMRO DALIBOR SALOPEK: Život posvećen preradi drva i promociji biomase

U utorak je u 81. godini preminuo Dalibor Salopek, doajen industrijske prerade drva u Hrvatskoj, jedan od pionira boljeg korištenja biomase i popularizacije obnovljivih izvora energije. Nakon diplome na Šumarskom fakulteta Sveučilišta u Zagrebu velik dio radnog vijeka proveo je u Drvnom institutu u Zagrebu razvijajući međunarodne projekte te izgradnju mnogobrojnih pogona za preradu drva u bivšoj državi.

Inženjer Salopek je radio na razvoju i implementaciji brojnih projekata iz područja energetike, hidrotermičke te primarne i završne obrade drva. Njegov pionirski doprinos u sektoru ogledao se 1990. godine kroz projektiranje prvog pogona za proizvodnju drvnih peleta u Vrbovcu, za tadašnje Zagrebdrvo.

Autor je niza studija i stručnih radova, tako da je posljednjih 15 godina posvetio istraživanjima korištenja biomase, bilo šumskog ili poljoprivrednog ostatka i proizvodnje električne energije kroz kogeneracijska postrojenja. Na ovom području je uspješno surađivao s Fraunhofer institutom u Berlinu na razvoju projekata kogeneracije 2. stupnja te na proizvodnji biougljena, rasplinjavanju drva itd.

Salopeka je krasila velika stručnost, inženjerska znatiželja i erudicija te vedar duh po kojem će ostati upamćen u sektoru. Posljednji ispraćaj bit će 20.08.2020. u 14.00 ispred Krematorija na groblju Mirogoj u Zagrebu.

Comments are closed.