ŠUMARSKI SEKTOR MORA LOBIRATI ZA VLASTITE INTERESE: Komentari potpredsjednika EK Katainena

Kohlbach / KBE Bioenergie

Potpredsjednik Europske komisije na odlasku, Jyrki Katainen slaže se s kritikama šumarskih krugova koje se odnose na nedostatak stručnosti Komisije i Parlamenta po pitanju šuma, što sigurno otežava zaštitu interesa šumarske politike.

– Jako je niska razina razumijevanja održivog šumarstva i gospodarenja šumama u EU krugovima. Prosječni Europljanin razumije šume i upravljanje šumama, koliko i prosječni istočni Finac razumije uzgoj tune na Malti – objašnjava Katainen. – Budući da EU nema zajedničku šumarsku politiku, šumska pitanja obrađuju se na području različitih sektora, poput korištenja zemljišta, okoliša i klimatske politike. Kako se šumske zemlje protive zajedničkoj šumarskoj politici EU-a, utjecaj šuma na EU administraciju postao je složen –  komentira Katainen.

Katainen se nada da će šumske zemlje složno djelovati upravo jer provedba klimatskih politika predstavlja izazov za šumski sektor. – Postoji puno prostora za napredak u takvoj suradnji. Finska je puno puta bila gotovo sama u tome – objašnjava Katainen, koji smatra kako se puno toga može naučiti iz primjera Finske jer upravo je njihovo gospodarenje šumama među najboljim. Finska ima mnogo praksi, poput čuvanja baze podataka o šumama, za koje druge članice EU nisu ni čule. Finska iskustva u održivom gospodarenju šumama su dobra osnova za ostale članice i mogu poslužiti kao skup kriterija za održivo financiranje šumarstva, zaključio je Katainen.

Comments are closed.