SEDMI WEBINAR DRVNO-PRERAĐIVAČKOG SEKTORA: Ministarstvo poljoprivrede osiguralo sredstva za podršku likvidnosti drvoprerađivača

Stanje u drvno-prerađivačkom sektoru pokazuje vidljive pomake u svezi pokretanja tržišta, zaprimanja narudžbi postojećih kupaca te ubrzavanja otprema roba na međunarodno tržište. Jedan od problema s kojima se tržište trenutno susreće su iznimno niske cijene, posebice u segmentu poluproizvoda i piljene građe, gdje postoje slabiji signali i lošija dinamika tržišnog oporavka. Konkurenti iz drugih zemalja vrlo često na tržištu osiguravaju duže rokove plaćanja, ali prodaju i gotove proizvode po dampinškim cijenama. Trenutno o tim odnosima najbolje svjedoči potražnja za drvnim peletom, koja se pokrenula, no većina ponuđenih cijena je ispod granice profitabilnosti. Pristižu različite informacije o postojanju teškoća na pojedinim tržištima, primjerice o zastojima na francuskom tržištu parketa, iako se generalno gledajući oporavak najbolje oslikava na germanskim tržištima koja su uglavnom pokrenula nabavne lance.

SIROVINA

Uz očekivani pad cijena većine drvnih proizvoda, tvrtke će se nastaviti suočavati s nizom organizacijskih i logističkih teškoća, no za sada ne postoje veće primjedbe na lanac opskrbe drvnom sirovinom iz Hrvatskih šuma koje su uslijed smanjenja zaliha upravo pokrenule opsežne pripreme za nastavak sječe i planirane proizvodnje. Tvrtke upozoravaju na činjenicu kako je aktualna cijena biomase, posebice sječke niža za 20-25% u odnosu na prethodna razdoblja, s vrlo širokom ponudom biomase iz privatnih izvora. Najviše teškoća u vezi s time osjećaju kogeneracije koje su među posljednjima sklopile višegodišnje ugovore, stoga osim materijala iz Hrvatskih šuma kupuju i drugu robu s tržišta. Sektorske tvrtke apeliraju na Hrvatske šume da razmotre prilagodbe cijena tržištu, eventualno i novu rabatnu politiku, što bi se trebalo uključiti u naredne pregovore sektora i Hrvatskih šuma koji se očekuju tijekom rujna.

INSTITUCIONALNA PODRŠKA

Ministarstvo poljoprivrede je osiguralo sredstva za podršku likvidnosti drvoprerađivača, odnosno početkom tjedna je potpisan sporazum s Hrvatskom bankom za obnovu i razvitak, o čemu je jučer informaciju proslijedila ministrica Marija Vučković. Tvrtke se mogu obratiti direktno u HBOR o čemu su drvoprerađivači već informirani i dio njih radi na ugovaranju kreditiranja preko HBOR-a i poslovnih banaka.

Komentirana je situacija u podsektoru energije iz drva, budući da je u ovom tjednu Vlada donijela Uredbu o kvotama za poticanje proizvodnje električne energije iz OIE i visokoučinkovitih kogeneracija, što je ujedno značilo i niz novosti vezano uz primjenu premijskog modela (feed-in tarifa ostaje u slučaju proizvodnje za vlastite potrebe do 500 kW). Uredbom je određeno kako se radi o 42 MW kvota za postrojenja na biomasu. Tvrtke će oko ove teme, ali i oko drugih otvorenih sektorskih pitanja poput kriterija za korištenje popusta (umanjenje naknade vrijedi za NKD – C 16, ali ne i za C31) uputiti dopis s pripadajućom argumentacijom koji će se potom žurno proslijediti nadležnom tijelu – Ministarstvu zaštite okoliša i energetike.

Razmotrit će se mogućnost za održavanje fizičkog sastanka svih sektorskih dionika u Zagrebu u srijedu 27.05., o čemu će tvrtke i institucije biti pravovremeno obaviještene, kao i o nastavku online webinara.

Naglasci iz diskusije:

Davor Zec, Crobiom: Većina tvrtki u sektoru čeka provedbu odluke HBOR-a vezano za kredite za likvidnost i prema našim informacijama tvrtke će odgovore dobiti sljedeći tjedan. Tržište peleta se budi te su počele pristizati nove narudžbe. Međutim, pritisak je na cijenama što sektoru predstavlja velik problem, budući da zbog iznimno niskih cijena na tržištu ne možemo održavati našu konkurentnost i dosadašnju razinu poslovanja. Prosječna cijena peleta A1 do A2 kvalitete trenutno se kreće od 120 do 140 EUR/t, što je proizvođačima neprihvatljivo. Vezano na sirovinu, istaknut ću kako na hrvatskom tržištu bilježimo veliku ponudu sječke, pogotovo za energetsko tržište, stoga su aktualne ugovorne cijene Hrvatskih šuma nekonkurentne, jer se tvrtke pritisnute krizom okreću tržištu gdje dio sirovine mogu pronaći po znatno nižoj cijeni. Uredba o umanjenju naknade za obnovljive izvore energije izašla je u Narodnim novinama, te će od ponedjeljka biti moguća prijava u HROTE. Napominjem kako još uvijek nemamo riješene sve elemente prostornog planiranja za gradnju elektrana na OIE.

Dr.sc. Josip Faletar, Spačva: Krediti za likvidnost su naša glavna tema. Već smo kontaktirali našu poslovnu banku vezano za navedeno kreditiranje te smo postigli dogovor kako će 50% kredita odobriti poslovna banka, a drugu polovicu HBOR, uz napomenu kako će se koristiti osiguranje plaćanja od strane Ministarstva poljoprivrede. Što se tiče tržišta, stigli su nam prvi kupci iz Italije u Vinkovce i posljedično očekujemo snažniji oporavak narednih tjedana.

Miroslav Šarić, Spin Valis: Tijekom cijele pandemije smo radili bez prekida za zalihu, te smo uspjeli sačuvati sva radna mjesta. U narednom periodu planiramo se više posvetiti komercijalnim djelatnostima i prodaji budući da su ti segmenti bili zapostavljeni u protekla dva mjeseca. Većina salona namještaja u EU je sada otvorena te bilježimo pristizanje narudžbi, što nas uistinu veseli.

Silvio Gotić, Kircek: Predviđamo da će nam promet u svibnju biti sličan onom u travnju, odnosno očekujemo pad prometa od oko 30%. Sve isporuke idu redovito bez većih zastoja, pristižu nam i nove narudžbe. Iako se tržište počelo pokretati, i dalje smo dosta ograničeni cijenama na tržištu s obzirom na to da smo početkom godine morali smanjiti cijenu ploča za 15%, a neki konkurenti su u međuvremenu još dodatno snižavali cijene, što je dodatni udar na zadržavanje naše konkurentnosti na tržištu. Također, skrećem ponovno pozornost kako je trenutna cijena biomase za energetska postrojenja na hrvatskom tržištu za nekih 20-25% niža od ugovornih cijena.

Marijan Kolar, FI – MA: Gotove proizvode prodajemo sasvim normalno, ali imamo velikih problema s poluproizvodima koji stoje na skladištima, budući da se na tržištu pojavio vrlo velik izbor sirovina te kupci često nude dampinške cijene. Ipak, narudžbe nam konstantno pristižu od strane starih kupaca na starim tržištima. Nadamo se kako će se situacija na tržištu uskoro popraviti i normalizirati.

Silvija Zec, Hrvatska komora inženjera šumarstva i drvne tehnologije: Kada je riječ o predsjedanju Hrvatske Vijećem EU, ono je bilo uspješno u dva mjeseca u kojima smo imali priliku to pokazati, a sada je prilagođeno okolnostima i prati se događanje oko izrade strategija važnih za sektor kao što su strategije bioraznolikosti, a nadamo se i nove strategije za šume. Ove neobične okolnosti pokazale su koliko je važna povezanost u sektoru te da događanja u sektoru drvne industrije utječu na stanje zaliha i na planove u gospodarenju šumama, što posljedično utječe na izvođače radova.

Comments are closed.