SAD IMA AMBICIOZAN PLAN: Posadit će 800 milijuna stabala do 2030.

Američki gradovi u suradnji s velikim tvrtkama do 2030. planiraju posaditi više od 800 milijuna stabala. Dio je to nastojanja da se umanje posljedice klimatskih promjena, unaprijedi zdravlje i poveća broj radnih mjesta koja su izgubljena uslijed pandemije virusa Covid-19.

Ova inicijativa dio je platforme u organizaciji Svjetskog ekonomskog foruma, koja za cilj ima, u narednih deset godina globalno očuvati bilijun stabala. Velik interes za ovu inicijativu pokazale su ne samo velike kompanije, već i federalne vlade, gradovi i neprofitne organizacije jer se smatra da bi to mogao biti put do oporavka lokalnih ekonomija.

Prema riječima organizatora, samo će Amazon, Mastercard i Microsoft pošumiti preko 11.000 km2. I gradovi najavljuju velik angažman pa će tako grad Boise (Idaho) posaditi jedno stablo po kućanstvu, dok Tucson (Arizona) planira sadnju odnosno regeneraciju 1 milijuna stabala.

Tzv. inicijativa Bilijun-stabala zabrinula je ipak znanstvenike koji naglašavaju da neplanska sadnja može narušiti ekosustav. Smatraju da bi bilo korisnije osnažiti lokalne zajednice kako bi mogle same braniti svoje okruženje. Ipak, inicijativa ima više zagovornika no ikad, što je potaknuto destruktivnim šumskim požarima te pandemijom koronavirusa koji su obilježili ovo ljeto.

Posljedice tih požara naročito su vidljive u Kaliforniji koja nije nikad dosad zabilježila ovako velik broj uništenih šumskih površina, čime se naglašava potreba za inovativnim načinima njihove obnove. Interesne skupine koje će sudjelovati u ovoj inicijativi, također moraju dostaviti detaljno razrađen plan kako će održavati stabla zdravima i to na godišnjoj razini. Stoga se smatra da će ova inicijativa inicirati otvaranje tisuća radnih mjesta u ruralnim i siromašnim zajednicama koje su snažno pogođene pandemijom.

Comments are closed.