RUMUNJSKA ŽELI ZABRANITI IZVOZ TRUPACA: Ministar u borbi protiv ilegalne sječe

Kohlbach / KBE Bioenergie

Kako bi zaustavio ili barem smanjio količine ilegalno posječenog drva, novi rumunjski ministar okoliša Costel Alexe rekao je kako razmatra zabranu izvoza trupaca u zemlje koje nisu članice EU. Ilegalne sječe šuma u Rumunjskoj su u zadnje je vrijeme sve veći problem ove crnomorske države, a neke procjene govore kako je ilegalna sječa dostigla dimenzije i opseg legalne sječe.

Upravo zato rumunjski dužnosnici pokušavaju pronaći rješenja kojima bi se ilegalno krčenje šuma moglo zaustaviti, a pritisak na novog ministra stavio je i predsjednik Klaus Iohannis. – Podaci su zastrašujući. Količina jednaka legalnoj sječi drva se siječe ilegalno i to mora prestati – rekao je Iohannis i zatražio od resornog ministra da poduzme odgovarajuće mjere. Ipak, zabrana izvoza trupaca izvan EU nije u skladu s pravilima Europske komisije. – Zamolio sam kolege iz Generalne uprave za šume da razmotre zabranu izvoza trupaca na području izvan EU. Nažalost, Komisija nam ne dopušta zabranu za područje EU-a– rekao je Alexe.

Dodajmo još kako su nedavno objavljeni i rezultati Nacionalne inventure za šume (NFI) koji su pokazali da se u rumunjskim šumama svake godine posječe čak 38 mil. m2  drva. Rumunjski izvoz drva u Europsku uniju u 2018. godini iznosio je 803 mil. EUR, ili 49% ukupnog izvoza, dok je isporuka izvan EU iznosila 826 mil. EUR, odnosno 51% ukupnog izvoza. Italija je najveće tržište drvnih proizvoda za Rumunjsku sa 185 mil. EUR ili 11% ukupnog izvoza, a slijede ju Njemačka i Mađarska. S druge strane, Kina, Japan i SAD najveća su izvozna tržišta izvan EU. Rumunjska je u 2018. izvezla drvne proizvode u vrijednosti od 146 mil. EUR u Kinu, 133 mil. EUR u Japan i 62 mil. EUR u SAD.

Ostala velika izvozna tržišta izvan EU su Egipat, Turska i zemlje Bliskog Istoka (Libanon, UAE, Saudijska Arabija, Izrael). Ako rumunjska vlada odluči zabraniti izvoz drva i piljene građe izvan Europske unije, na navedenim tržištima mogu se očekivati određene promjene.

Comments are closed.