POČELA JE BORANKA: Plan je zasaditi 40.000 sadnica na četiri požarišta u Dalmaciji

Kohlbach / KBE Bioenergie

Ovogodišnja Boranka – akcija pošumljavanja opožarenih područja u Dalmaciji počela je tijekom vikenda u Žrnovici kod Splita, a sudjelovalo je više stotina volontera iz svih dijelova Hrvatske. Organizatori (Savez izviđača Hrvatske, Hrvatske šume i Gorska služba spašavanja) su najavili kako ovogodišnjom akcijom žele zasaditi oko 40.000 sadnica na četiri požarišta u Splitsko-dalmatinskoj i Zadarskoj županiji.

Glavni koordinator Boranke, Dan Špicer je rekao kako očekuju sudjelovanje više od 4.000 volontera u idućih mjesec i pol trajanja akcije pošumljavanja na području Splita, Solina i Zadra te da je ovo najveća akcija pošumljavanja u Hrvatskoj. – Zabavljamo se i radimo nešto korisno za prirodnu, ali i ostavljamo nešto za generacije iza nas – kazao je Špicer.

Već ovog vikenda, 12. i 13. listopada, pošumljavat će se područje Kučina kod Solina, a akcija će se nastaviti 26. i 27. listopada pošumljavanjem požarišta u Sitnu Gornjem te 9. i 10. studenog pošumljavanjem Kožina kod Zadra. Inače, Boranka je tijekom 2018. pokrenula tisuće građana i proširila se čitavom Hrvatskom. U akcijama pošumljavanja u okolici Splita i Solina sudjelovalo je preko 2.500 volontera iz svih krajeva države koji su na požarištima posadili preko 25.000 sadnica i sjemena, a u edukativnim akcijama sudjelovalo je preko 5.000 djece iz 40-ak vrtića i škola širom Hrvatske.

Comments are closed.