OTVORENE SU NOMINACIJE ZA STABLO GODINE 2020.: UK bira nasljednika hrasta Allerton, prošlogodišnjeg europskog pobjednika

Kohlbach / KBE Bioenergie

Natjecanje “Stablo godine” održava se u znak potpore Povelje o drveću, šumi i ljudima – inicijativi koja stavlja u središte stablo i njegovu povezanost s ljudima. Drvo je možda najstariji stanovnik nekog mjesta, temeljna figura u identitetu regije ili prirodni spomenik te kao takvo predstavlja sastavni dio priče jedne nacije.

Upravo je prošlogodišnja titula za drvo godine pripala Engleskom hrastu Allerton u Liverpoolu. Nominacije su otvorene za sve koji se nalaze u Engleskoj, Škotskoj i Wallesu, a završavaju u podne 29. lipnja 2020. godine. Biranje stabla u aktualnoj situaciji pandemije predstavlja određeni izazov, no predlaže se se da neovisna skupina stručnjaka odabere stabla u uži izbor i dobitnike utvrdi javnim glasovanjem.  Također, preporuka je slijediti Vladine savjete te se ne kretati nepotrebno na putovanja za fotografijom stabla koja se želi nominirati, već umjesto toga nominirati lokalno stablo s jedinstvenom pričom.

Pobjedničkom stablu pripast će nagrada od tisuću funti, a dostupne su i manje nagrade za stabla u užem izboru kako bi im se pomoglo u preživljavanju za generacije koje dolaze.

Comments are closed.